Без Филтър

Симеон Василев: До края на юни ще стане ясно дали социалдемократите ще останат в управлението на Германия

До края на юни ще стане ясно дали социалдемократите ще останат в управлението на Германия. Това каза в интервю за БГНЕС журналистът Симеон Василев в отговор на наш въпрос какво се промени в Германия след 26 май?

 

„След тези европейски избори политически земетръси има в почти цяла Европа. Специално за Германия проблемът е много голям. Напускането на председателя на социалдемократическата партия Андреа Налес създаде голям дискомфорт за голямата коалиция и постави въпроса дали тя ще просъществува. Още повече, че настроенията в самата партия са много смесени – някои са за излизане от коалицията. Това ще бъде решено в края на месец юни, когато те се събират, за да преценят дали да останат в голямата коалиция или да я напуснат. Тогава трябват да изберат и нов председател на партията“, коментира ситуацията в Германия журналистът.

Според него този политически трус води до големи проблеми и за другите партии.

„На първо място за християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел, защото ако социалдемократите напуснат, тя трябва да търси други варианти, а те не са кой знае колко много. Първият вариант е да направи т.нар. „коалиция – Ямайка“ със Зелените и Либералите. Зелените имат много голям успех на европейските избори, те надминаха социалдемократите, а в някои отношения и ХДС. Задава се една голяма сила. Не съм убеден обаче, че либерали и зелени ще искат да направят тази „коалиция- Ямайка“ или ще се тръгне към предсрочни избори“, заяви Василев.

Журналистът е убеден, че най-добрият вариант за решаването на създалата се ситуация там е да се запази стабилността, защото Германия е ключова страна в ЕС и един голям политически земетръс там ще се отрази на всички, включително и на България.

„Проблеми има навсякъде. Вчера например встъпи в длъжност новото служебно правителство на Алпийската република и това е прецедент за австрийската политика. Там жена ще бъде служебен премиер. Виждате какво става с Англия и Великобритания, и посещението на президента Доналд Тръмп, и евентуалното им напускане на ЕС. Коалицията в Италия също не е в кондиция. В ключови европейски страни има доста голяма политическа възбуда, която понякога се решава с нови избори“, обрисува ситуацията Василев.

Попитан дали случващото се в Германия е умишлено, журналистът заяви, че такова твърдение, в създалата се ситуация, е твърде крайно.

„Умишлено става, когато властта не може да смогне да изпълни желанието на избирателите. Германският избирател иска стабилност, така че там са възможни всички варианти. Меркел твърди, че правителството е работоспособно. Тя е имала много такива кризи, които е преодолявала от 2005 г. насам, но сега нещата изцяло зависят от социалдемократическата партия, която се маргинализира“, коментира още журналистът и обясни, че коалиционна политика се прави само с компромиси и, че сегашната коалиция е трябвало да управлява до 2021 г.

Когато обаче една партия започне да губи постоянно, тогава тя се замисля дали е склонна на следващия компромис или да излезе в опозиция, да събере сили и да участва равноправно в едни избори“, подчерта той.

Като голяма заслуга на избирателите в изминалите избори Василев отбеляза факта, че не са дали възможност на радикалните десни да вземат по-добри позиции. /БГНЕС

……………………

Симеон Василев, журналист

DW.COM