Без Филтър

Следващият канцлер на Германия – от Зелените?

Сриващите се рейтинги на наследника на Ангела Меркел и объркването сред лявата Социалдемократическа партия, увеличават спекулациите, че следващият канцлер на Германия би могъл да бъде от Зелените.

 

Групата за опазване на околната среда отбеляза рязък скок на подкрепата на изборите за Европейски парламент в края на май, след уличните протести, организирани от младежи, които призоваха за действие срещу глобалното затопляне.

С най-високата в историята подкрепа от 20,5% от гласовете, Зелените изпревариха младшият коалиционен партньор на Меркел, Социалдемократическата партия и се подредиха на второ място на изборите на 26 май.

Оттогава няколко проучвания ги поставят рамо до рамо с дясноцентристкия алианс между Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз, като дори за пръв път едно от проучванията дава преднина от 1% на Зелените.

Тъй като цифрите показват, че най-високата длъжност в Германия може да бъде в обхвата на Зелените, спекулацията е не дали партията може да заеме кабинета на канцлера, а кой от двамата й съпредседатели – Аналена Барбок или Робърт Хабек ще се изкачи до върха, пише АФП.

49-годишният Хейбек с широка усмивка месеци наред оспорва титлата на Меркел като най-популярния германски политик.

Докато Зелените са на гребена на вълната, седмичното списание на Stern постави харизматичния писател и политик на корицата си и попита: “Нашият следващ канцлер?”

Консервативният всекидневник „Ди Велт” погледна към неговия колега, обявявайки на коментарната си страница тази седмица, че „следващият канцлер се нарича Аналена Барбок”.

“Ако неуспехите, измъчващи ХДС и СПД, продължат, може да се окаже, че Зелените ще изберат следващия канцлер и по феминистки причини ще вземат решение в полза на преценяващата мадам Барбок”, прогнозира вестникът.

“Тя също така разбира икономиката … В момента тя не трябва да предлага повече, като се има предвид тъжното състояние на конкуренцията.”

Майка на две деца, 38-годишната Барбок е описана от Шпигел като “шефа” сред двамата зелени лидери и като обединяващата сила в партията.

В миналото си тя се стремеше да стане журналист, но след стажа си при Зелените в Европейския парламент реши, че политиката е нейното бъдеще.

Хвалена за способността си да намира компромиси по трудни теми, тя също получава одобрение за това, че политиката, прилагана от регионалните организации на Зелените съвпада с националната линия на партията.

Но на обществени места Хабек е този, който е посрещан като попзвезда.

Баща на четири деца, представителният доктор по философия не се притеснява да покаже своята чувствителна страна.

Като писател, съавтор на книги със съпругата си, от дома им в провинцията на балтийското крайбрежие, Хабек призна, че има добър семеен живот.

Но той “започнал да се ядосва на глупавите политици” и най-накрая “мотивирал себе си”, заминал на срещата на Зелените и се върнал като областен председател “.

Въпреки че са различни по стил, лидерите на Зелените са смятани за перфектния екип.

Сега, когато вниманието е насочено към тях, и двамата се опитват да отклонят светлината на прожекторите, като казват, че “ние не искаме това да се върти около нас”.

Засега двойката може да си позволи да даде заден ход, докато техните конкуренти се борят да обърнат ситуацията.

Христиандемократите на Меркел са под натиск в Източна Германия, където се очаква крайно дясната антимигрантска Алтернатива за Германия да получи голям брой гласове на три провинциални вота през септември и октомври.

На национално ниво, Меркел също е изправена пред криза, тъй като Германия не успява да постигне собствената си цел за климата.

Докато тя някога е била наричана “канцлер на климата” заради подкрепата й за възобновяемите енергийни източници и ангажираността й за постепенното премахване на ядрената енергия до 2022 година, днес партията на Меркел е обвинена, че е партия на пенсионерите в застаряваща Германия.

Още по-тревожно за ХДС, шефът на партията Анегрет Крамп-Каренбауер, която е готова да поеме поста от Меркел, когато мандатът й приключи през 2021 г., се бори да привлече младите.

Нелепата реакция на Крамп-Каренбауер на младежкия бунт отблъсна част от младите и повдигна въпроси за това дали тя е подходяща да ръководи страната.

Междувременно, лявоцентристката Социалдемократическа партия преживява вакуум на властта, след като партийният ръководител Андреа Налес подаде оставка след катастрофалните резултати на европейските избори.

Седмичникът Die Zeit отбеляза, че резервите на Зелените досега да назоват водещия си кандидат за канцлерския пост, са “политически умно решение”, тъй като проучванията могат да се окажат неверни и популярността може да стане висока преждевременно.

Но като се има предвид, че Зелените са си осигурили място точно зад десния алианс на Меркел, партията скоро няма да може да избегне решението, пише вестникът.

“Ако има телевизионен дебат между кандидатите за канцлер, радио и телевизионните оператори вероятно няма да имат друг избор, освен да поканят и зелен кандидат, като опонент на ХДС-ХСС.” /БГНЕС

София
11°
clear sky
humidity: 51%
wind: 4m/s E
H 12 • L 10
22°
Mon
17°
Tue
20°
Wed
18°
Thu
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM