Без Филтър

Стилист Капанов: Поддържаната външност на политика показва уважение към избирателя 

Политикът е длъжен да изглежда добре и да има поддържана външност, за да покаже своето уважение към избирателите си. Това каза в интервю за БГНЕС стилистът Кръстю Капанов.

В момента в политическия живот се говори основно за жените кандидати за кметове, но освен жените – политици, има и мъже-политици. „Мъжката външност (не искам да употребявам изтърканата дума „визия“) също е от значение. Много мъже смятат, че като сложат слънчеви очила, успешно си крият бръчките. Има и такива, които смятат, че като са пълни и си сложат ризата отвън, изглеждат по-слаби и прикриват коремите си. По-добре е да отслабват, отколкото да изглеждат неправилно от стилистическа гледна точка“, допълва стилистът. И казва, че мъжката риза се носи в панталона, не върху него. „Това важи за официално облекло и при официални случаи“, смята Капанов.

Стилист Капанов

„Виждам много мъже, които дават насоки за външността на политици и на публични личности – те самите също не изглеждат добре – например, възрастни мъже над 50 години, които носят ярко червени или оранжеви сака – това е абсолютно неприемливо и не е нормално“, допълни Капанов, визирайки български модни експерти.

На въпрос дали прическата на политиците може да им помогне в цялостната визия или по-скоро да им попречи, Капанов заяви, че „ако се вгледаме в прическите на английския премиер Борис Джонсън и американския президент Доналд Тръмп ще видим, че прическата е запазена още от времето, когато те не са били политици. Това са си те, това си е техният стил, техният индивидуален вид, и умишлено остават в този си вид след като влязат в политиката. Вижте кралицата от колко години не си сменя прическата, има си специално облекло и се облича в един и същи стил“.

Британският премиер Борис Джонсън

БГНЕС припомня, че говоренето за прически в политиката започна преди седмица, когато Борисов по време на импровизиран брифинг съобщи, че преди години Менда Стоянова му отказала да гостува в телевизия. И въпреки че Борисов я заплашил, че или ще отиде в телевизията, или се връща откъдето е дошла, Стоянова пак не отишла. Впоследствие на среща между Борисов, Йорданка Фандъкова, Цвета Караянчева, Лиляна Павлова и други, жените от ГЕРБ убедили Борисов колко е важно за една жена да има прическа преди да гостува в телевизия. „До ден днешен знам, че преди някоя жена да ходи пред телевизора трябва да си прави фъш-фъш, обем да си прави“, съобщи тогава премиерът.

Стилист Капанов смята, че жените-политици, които държат на външния си вид, поддържат прическите си и изглеждат добре в обществото, трябва да бъдат аплодирани.

Йорданка Фандъкова

„Важно е, обаче, да се знае, че както е добре сложена в главата, една дама трябва да бъде в синхрон и с тоалета си. Не може да ходи спортно облечена и да има официална прическа“, напомня Капанов. „Колкото и да ми е симпатична една дама, председател на политическата група на определена партия в парламента, има лоши съветници. Вероятно затова ми направи лошо впечатление преди два дни, когато я видях с права коса, намачкана с гел, което за един политик от такъв ранг не изглежда добре“, разочарован е стилистът.

И дава съвет на всички, устремили се към политическата писта: „Ако самите те смятат, че нямат достатъчно способности да се грижат за външния си вид, нека се обърнат към съветници – стилисти и коафьори, които разбират от облекло и прически. В никакъв случай не трябва да се следват тенденциите, които казват „тази пролет всички трябва да бъдат облечени в червено облекло“, или нещо подобно, защото всеки човек има свой характер, индивидуалност, свои плюсове и минуси, а визията трябва да показва хубавите интелектуални черти на човека чрез неговия стил“.

Мая Манолова

„Особено политиците в Западна Европа, както и президентът на САЩ, са непрекъснато осмивани. Ако вземем за пример Доналд Тръмп, виждаме, че той е осмиван не само от политическите си врагове, но и от своите привърженици – на балони, в демонстрации, в медийното пространство. Тоест, хубаво е да се съобразяват все пак със своите избиратели, и дори и да са влезли в политиката с определена визия, то трябва да ревизират външния си вид по определен начин. Съветвам политиците винаги, когато се намират между хората, или правят своето политическо послание – те не трябва рязко да сменят външния си вид. Напротив – те трябва да изглеждат естествено и да покажат, че държат на външния си вид, без да стават смешни“, допълни стилистът.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Съвети по стилистика получиха и репортерите от българските медии: „Много ме дразнят репортери, които обезателно трябва да се качат на танк или на хеликоптер, за да покажат това, което са казали в репортажа. Така стават смешни. И още нещо – за да кажат две изречения в кадър, винаги четат от таблети или телефони – ами може преди включването да прочете и да знае за какво става въпрос. Нека репортерът каже своето мнение, без да става хлебар и да меси тесто, или без да се качва на танк“, допълни стилист №1.

Същото важи и за политиците, за които историята помни как сами стават нелепи участници в различни ситуации по време на предизборните кампании, допълва Капанов. „Абсолютно същото е. Ако сега погледнем към Бухово, където много хора останаха без дом – сега е моментът да се помогне на тези хора, ама наистина. Защото когато стане бедствие в чужбина, ние винаги помагаме, а на тези хора, които са кътали цял живот, за да имат нещичко в домовете, кой ще помогне? Ще получат около 300 лв. помощ от общината, и това е“.

Предстои 22-ият Международен фестивал на прическата и красотата, който ще се проведе в Зала 2 на НДК на 28 и 29 септември, съобщи Капанов.

“На нашия фестивал ще дойде и световният президент и ще направи шоу. Поканил съм всички училища по облекло, прически и фризьорство да покажат своето майсторство на конкурса. Точно тук е коренът на нещата – защото изграждането на добрия вкус започва от най-ранните години. Входът на фестивала и през двата дни е безплатен“. /БГНЕС

DW.COM