Без Филтър

Филип Димитров: 10 ноември е просто дата, денят след падането на Берлинската стена

Българският народ е достатъчно мъдър и не вярвам да се отклоним на Изток от пътя, по който сме поели. Това заяви в интервю за БГНЕС Филип Димитров, бивш министър-председател /ноември 1991 – 30 декември 1992 г./ и председател на СДС /1990-1994 г./

БГНЕС: Къде Ви завари 10 ноември 1989 г.? Как влязохте в СДС?

Филип Димитров: Завари ме на пишещата машина (тогава нямаше лаптопи). Беше въпрос на чест да участваш във всичко. Влязох естествено като член на няколко организации. Пишех устави на кого ли не. Като написах политическата декларация на Зелената партия, взеха че ме избраха за заместник-председател и така се озовах на Кръглата маса.

 

БГНЕС: Каква е вашата оценка за 10 ноември – вътрешнопартиен преврат или …?

Филип Димитров: Десети ноември е просто дата. Денят след падането на стената. Там полицията отстъпи и хората я сринаха. Комунизмът се пропукваше и за България вътрешнопартийният преврат беше първата голяма пукнатина. Нататък хората трябваше да го срутят. Това беше процес – дълъг и нелесен. Все отнякъде трябва да се брои.

 

БГНЕС: Кое е най-голямото постижение на СДС под ваше ръководство, и кое смятате за най-голям неуспех?

Филип Димитров: Въведохме държавата в напълно различна орбита като освободихме пазара, собствеността и се заявихме за участие в западния (евроатлантическия) свят. При това без да се опетним с ексцесии като комунистическите. Иначе много пари, хора и „идеи“ се промъкнаха в новото време, но това комай става при всяка революция.

 

БГНЕС: Погледнато от днес, какво бихте променили или запазили и доразвили във вашите политически действия преди 30 години /1989-1994 г./?

Филип Димитров: Това зависи в немалка степен и от готовността на нацията, и от съотношението на силите е парламента. Нас ни свалиха не защото не правим нещо, а защото ни обявиха за „екстремисти“. Други пък искаха да се държим „по-твърдо“.

 

БГНЕС: Какъв съвет бихте дали на днешните политици?

Филип Димитров: Не бих давал съвети никому. Важното за една демокрация е кого избират хората. Но да си ругаеш нацията, че не избирала правилно или автентично е по-скоро смешно.

 

БГНЕС: Бихте ли преживели всичко отново, в името на България?

Филип Димитров: Не бих искал да звучи помпозно, но мисля, че не съм се променил съществено. Е, наистина вече съм по-стар…

 

БГНЕС: Кои са най-големите предизвикателства пред България днес?

Филип Димитров: Имаме всички шансове да продължим (естествено с борби, скандали и сътресения) по пътя, който сме избрали. Мисля, че в последните години резултатите от следването на този път са очевидни, независимо от многото оплаквания, хленчене и разбира се реални проблеми. Страшното е да не свърнем от този път, я на изток, я на ляво (и двете понятия са естествено условни), но мисля, че въпреки многото глупости, които ежедневно се изговарят по адрес на нацията ни, тя е достатъчно мъдра, за да не го допусне.

 

БГНЕС: Каква трябва да бъде политиката на София на Балканите и Европа? Трябва ли да продължим да оказваме подкрепа на Македония?

Филип Димитров: Имаме си правителство и във външната политика е добре да говорим с един глас. Лично аз съм показал достатъчно ясно, че уважавам македонския избор, вярвам в добрите връзки и не намирам за мъдро да се цупя, дори от македонска страна да се чуе нещо, с което не съм съгласен. /БГНЕС

DW.COM