Спорт

Австрийски триумф в последния ден на Световното първенство

Марсел Хиршер спечели трета световна титла от слалома и общо седма в кариерата си.

Пълен триумф за Австрия имаше в последния ден за Световното първенство по ски-алпийски дисциплини в Оре, Швеция, след като представители на страната окупираха първи три места в слалома при мъжете, с който бе сложен край на шампионата.

Своята седма световна титла спечели абсолютния доминатор в алпийските ски в последните години Марсел Хиршер, който натрупа сериозна преднина със страхотно представяне в първия манш и след това нямаше проблеми във втората част на състезанието, за да стигне до титлата с общо време 2 минути 05.86 секунди. Грешка на основния му конкурент Алекси Пинтуро, който завърши на четвърто място, позволи на още двама австрийци да се качат на почетната стълбичка. Михаел Мат завоюва сребърния медал, след като остана на 0.65 секунди от победителя, а Марко Шварц завърши на 76 стотни от най-доброто време.

За Хиршер, който имаше проблем със заболяване в първите дни на Световното първенство, това бе първа титла от шампионата. “Радвам се, че успях да стигна до златото в може би последното си участие на Световно първенство”, сподели Хиршер след края на надпреварата. За австриеца това е трета световна титла в слалома, като той име още две в отборното и по една в гигантския слаломи комбинацията. Хиршер има и четири сребърни медала от Световни първенства.

 

Днешното състезание не бе добро за българските представители, като Алберт Попов, който впечатли със силното си представяне в слалома в Световната купа този сезон, завършвайки четири пъти в топ 20, включително на 6-то и 9-то място от началото на годината, допусна грешка на трудното трасе в Оре и пропусна врата, което не му позволи да запише резултат в първия манш. Камен Златков също не успя да финишира в първия манш и не стартира във втория. Третият ни представител в дисциплината Йоан Тодоров даде 41-во време в първия манш, но отпадна във втория.

Австрия завърша Световното първенство с най-много спечелени медали – осем, но само един златен. Първото място в класирането по медали си поделят Швейцария и Норвегия, които спечелиха по два златни, един сребърен и един бронзов медал. /БГНЕС

DW.COM