Спорт

Африка промени квалификационния си формат за Световното през 2022

Африканските отбори ще изправят един срещу друг във финален плейоф в своята квалификационна кампания за Световното през 2022 – система, за последно въведена за турнира през 2014, обявиха от Африканската футболна конфедерация.

Мондиалът в Катар 2022 ще се проведе между 21 ноември и 18 декември.

 

Квалификациите за Мондиала в Катар ще бъдат разделени на три етапа с два елиминационни кръга във всяка една част, съобщиха официални лица. 28-те страни, които са най-нискоранкирани на континента, първо ще се изправят в елиминационни сблъсъки в два мача, като 14-те победители ще прогресират към груповата фаза. 28-те държави включват Мадагаскар, който достигна четвъртфиналите за Купата на Африка миналата седмица.

Победителите ще се присъединят към 26-те най-високопоставени състава в квалификационен формат от 40 отбора – 10-групова фаза, която ще се играе в рамките на 18 месеца. Впоследствие, спечелилите групите си ще бъдат разпределени във финални плейофи с два мача, като победителите се класират за Световното първенство. Първият мач от всеки финален плейоф ще се играе на терена на по-нископоставената страна.

За Мондиала в Русия имаше два предварителни кръга, след които останаха 20 отбора, които се бориха впоследствие за петте квоти за Африка в групова фаза. ФИФА остави всяка континентална конфедерация да избере сама квалификационния формат за Световното в Катар и да насрочи дата за жребия за предварителните кръгове.

От Африканската футболна конфедерация все още не са избрали дата, но официални лица заявиха за Ройтерс, че това ще се случи в Кайро в края на месеца. Квалификациите за Световното първенство ще се застъпят с квалификациите за следващото издание на Купата на Африка през 2021, но решение за комбинирането им бе отхвърлено от изпълнителния комитет на Африканската футболна конфедерация. /БГНЕС

София
5°
overcast clouds
humidity: 93%
wind: 3m/s ESE
H 5 • L 3
7°
Fri
5°
Sat
10°
Sun
12°
Mon
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM