Спорт

Белчев: Футболистите трябва да имат манталитет на победители

Футболистите трябва да имат манталитет на победители. Това заяви старши треньорът на ЦСКА Стамен Белчев на днешната си пресконференция преди домакинството на БАТЕ Борисов от втория предварителен кръг на Лига Европа. Срещата на стадион „Българска армия“ започва в 20:00 часа.

Дисциплината и колективът ще бъдат ключови за успеха на ЦСКА срещу БАТЕ, смята Белчев.

БАТЕ е един организиран клуб, във всеки момент знае какво преследва. Най-важното, за да продължим напред, са дисциплината и колективът, който трябва да покажем по време на целия мач. Отборът на БАТЕ Борисов не е прекъсвал първенството, това дава донякъде предимство на тях – един отбор, в който футболистите играят от дълго време, имат синхрон, но когато нещата се решават в един мач, всичко е възможно. Вижте, отборът на БАТЕ Борисов не зависи от 1-2 футболисти, ако ние подценим съперника, който в последните 10 години години влиза и излиза от групите на Лига Европа или Шампионска лига, ще бъде жалко. При мен това няма да се случи“, започна той.

Мисля, че няма от какво да се притесняваме. При всички положения те имат и слаби места. Най-важно е по време на самия мач как ще изглеждаме, това което сме запланували, да се случи. Единствено, ако имаше публика, щеше да е страхотно за нас, когато няма фенове, мисля, че в един мач, няма значение. Да, разбира се, това го отчитаме. Едно от силните им оръжия са статичните положения – футболисти, които играят добре с глава, от последните им пет гола неслучайно са вкарали четири пъти с глава. Сигурен съм, че задачите в персоналните двубои ще бъдат изпълнени. Освен двамата под карантина – Ахмедов и Занев, за съжаление Турицов няма да бъде в групата, Тиаго не е на 100% след контузията, въпреки че във Варна рискувах с него, утре ще направи фитнес тест и ще решим дали ще играе като титуляр. Да, мисля, че шансовете ни са 50/50“.

В един мач отборът трябва да влезе първо подготвен физически и психически, и да спазваме дисциплина, за да извлечем максимума. Работим за късмета. Не се оплакваме от него, но зад това стои страшно много работа. На нас ни се иска винаги да решаваме нещата по-рано, но пък за това мачът се играе 90 и повече минути. В Европа и света много от мачовете се решават в края, когато настъпи умората, което е добре за нас. Трябва да видим много по-различен отбор от мача със Сиренс поради простата причина, че БАТЕ е по-класен отбор. Да, така е, надяваме се преди мача с Локо Пд да имаме и друг двубой, не трябва да се оправдаваме, затова имаме 20 човека. Трябва да бъдем готови във всеки един мач. Първо, на този пост имаме двама контузени, Асен Дончев е с много тежка контузия, ще отсъства 7-8 месеца, при всички положения щеше да получи шанс. Доколкото за нови футболисти, има време, но нека не бързаме, иска ми се на мен да имаме алтернатива там, знаете, че Гълъбов не е типичен десен краен защитник, но вярвам, че ще се справи“, продължи наставникът.

Работим в тази насока и убеждаваме футболистите, че във всеки един мач, в който не влезем на 100%, няма как да се случат нещата. Всеки един от тях трябва да бъде готов за това. Където е нужно поощряване, където е нужен кураж, а и дърпане на уши –имаме разговори. Имаме информация за футболистите, които ще играят около него, сигурен съм, че той ще даде най-доброто от себе си, както и останалите. В мача с Черно море бяхме ощетени, но не искам да говоря за съдиите – това не трябва да бъде взимано за стимул. Всеки футболист на ЦСКА трябва да бъде мотивиран заради името ЦСКА. Трябва футболистите да имат манталитет на победители, за да се случат нещата. Имаме това наум, ако се наложи да бием дузпи. Нека да не бързаме, ако се стигне до там, ще преценим и ще видите изпълнителите. Имаме човек, който ще следи ситуацията със следващия ни евентуален съперник, но сега трябва да сме концентрирани върху това, което предстои“, завърши Белчев. /БГНЕС

DW.COM