Спорт

Водещите волейболни клубове искат смяната на Данчо Лазаров

Представители на водещите клубове в България официално поискаха оставката на Данчо Лазаров.

Левски, ЦСКА, Марица и повечето от водещите волейболни клубове у нас желаят свикване на извънредно общо събрание за смяна на президента на федерацията Данчо Лазаров, който е на власт от 2002 г., предаде репортер на БГНЕС.

Клубовете обявиха в “Пресклуб България”, че настояват за генерални промени в управлението на федерацията – ограничена мандатност на президента (до два мандата) и поставянето на акцент върху развитието на детско-юношеските школи. Според инициативния комитет трябва да бъде сформиран Управителен съвет от активни членове, всеки от които да е ангажиран с конкретни проекти и комисии. Освен това да има изпълнително бюро от професионалисти със заложени конкретни цели за подобряване работата на федерацията, както и развитието на волейбола в страната. Инициативният комитет предлага да бъдат създадени нови реално работещи комисии към управителния съвет – треньорска, комисия на делегатите, маркетингова и т.н., които да бъдат подпомагани от един обществен съвет от известни личности във волейбола. От инициативния комитет разкриха, че имат три вариант за предложение за нов президент на Федерацията, като и тримата са членове на Управителния съвет, като намекнаха, че един от тях е Любо Ганев. В най-скоро време преговорите с тримата ще приключат и ще бъде обявено името на предложението на комитета, разясни Александър Попов.

Конкретните предложения включват още:
– Активна работа за привличане на допълнителни финансови средства от спонсори
– Превръщането на федерацията в желан и надежден партньор за спонсори и фирми, с които работи за обезпечаването на различните си дейности
– Създаване на политики и набиране на средства за допълнително финансово подпомагане на клубовете
– Открито и прозрачно управление на финансите
– Подпомагането на детско-юношеските в цялата страна както финансово, така и с обучение и създаване на единна методика на работа

“Вярваме, че е назрял моментът за генерални промени в управлението на любимия ни спорт. Федерацията може и трябва да се управлява по-отговорно и по-ефективно. Всички клубове имат нужда от една активна и загрижена ръководна организация, която да фокусира усилия върху развитието на детско-юношеските школи. Тази федерация трябва да бъде коректен партньор към всички, с които е ангажирана, а именно – клубове, национални отбори и техните ръководства и екипи, спонсори и партньори”, изрази мнението си президентът на ВК Левски Владимир Николов. По отношение на това, че за момента Инициативният комитет не е подкрепен от шампионите на България Нефтохимик 2010 и тима на Монтана Волей, Николов коментира, че те “за момента чакат да видят накъде ще задуха вятъра”. Бившият капитан на националния отбор също така заяви, че на практика Българската федерация по волейбол е във фалит и разкри, че все още се дължат пари на бивши треньори на националите, включително Камило Плачи. Именно това ще е причината комитетът да иска пълен финансов одит на Федерацията за няколко години назад.

“Този инициативен комитет се зараждаше в последните месеци, може би и година, като моментът на сформирането му просто съвпадна с последните събития във федерацията. Това съвпадение едва ли е случайно. Вярваме, че то е показателно за това, че във федерацията наистина има нужда от обновяване и поставяне на едно ново начало”, заяви президентът на Марица Илия Динков.

“На първо място, бихме искали да видим създаването на една работеща федерация. Това означава сформирането на изпълнително бюро от професионалисти, на които са поставени конкретни цели за подобряване на работата на БФВ, както и развитието на волейбола в страната. Работеща федерация означава и наличието на активно работещи комисии към управителния съвет (треньорска, на делегатите, на състезателите, международна и т.н.), които заедно с един обществен съвет от изявени личности във волейбола, да работят за създаването на конкретни политики, проекти и усилия, целящи подобряването на работата по всички направления в нашия спорт”, обяви ръководителят на ЦСКА Александър Попов.

На днешната пресконференция присъстваха още президентът на Славия Иван Сеферинов и ръководителят на Виктория Волей Атанас Рогачев. /БГНЕС

DW.COM