Спорт

Джокович: Изиграх най-добрия си мач в турнира

“Искам да благодаря на този корт, на Род Лейвър Арина, всяка година те обичам все повече и повече”, каза световният номер 1 Новак Джокович, след като спечели рекордна девета титла от Откритото първенство на Австралия.

Джокович спечели девета титла от Аустрелиън Оупън.

Сърбинът победи Данийл Медведев от Русия със 7-5, 6-2, 6-2 във финала на турнира днес, за да вземе общо 18-та титла от Големия шлем. “Бих искал да върна добрите думи към Данийл. Ти си страхотен човек, показа го отново, на корта ти си определено един от най-трудните съперници, срещу които съм се изправял. Само въпрос на време е кога ще спечелиш титла от Големия шлем, надявам се да нямаш нищо против да почакаш още няколко години. Всички трябва да оценим какво постигна той, 20 поредни победи в Тура, това е невероятно”, коментира Джокович на церемонията по награждаването.

“Искам да благодаря на отбора си, както и на всички у дома, последните две седмици бяха луди. Специални благодарности на Ули (физиотерапевта), ти отдели толкова много време, за да направиш така, че да мога да играя. Чувствата ми са много смесени относно това, което се случи през последния месец, но в крайна сметка турнирът беше успешен и искам да поздравя турнирния директор Крейг Тайли и организаторите, те се постараха много и трябва да са горди. Накрая искам да благодаря на този корт, на Род Лейвър Арина, всяка година те обичам все повече и повече”, допълни сърбинът.

Той коментира и думите си преди мача, че няма да даде нищо даром на тенисистите от новото поколение. “Това беше рисковано изказване. Но мисля, че съм си заслужил позицията да кажа нещо такова, но не съм искал да проявя неуважение към Данийл или другите от младото поколение. Те ще заемат челните места в тениса, но не още, все още аз и Рафа сме на върха”, каза още Джокович.

“Първият сет беше оспорван, но успях да сервирам добре, да намирам точните удари и да го пробия в края, което ме успокои. Въпреки че следващите два сета бяха 6-2, 6-2, беше трудно. Опитвах се да не му давам възможности, определено мисля, че това беше най-добрият ми мач на турнира. Важно е да адаптираш мача си спрямо своя съперник. Аз имам късмета да имам доста оръжия в арсенала и знаех какво точно трябва да направя тази вечер. С треньорите ми анализирахме неговата игра, моята игра, и бях готов. Чувствах, че постоянно контролирам мача. Едно от ключовите неща за мен бяха ретурите ми, успях да върна много от сервисите му, успях да чета сервиса му”, сподели сърбинът

“Емоционално това бе един от най-трудните турнири в живота ми. Трябваше да се затворя в черупка, за да избегна всички неща, които могат да ме разсеят, и да се концентрирам върху играта. Успях да го направя, заедно с моя екип, изненадах приятно себе си със способността си да се възстановявам”, завърши Джокович. /БГНЕС

DW.COM