Спорт

Днес се навършват 30 години от трагедията на „Хилзбъро“

Ливърпул ще запази минута мълчание в 15:06 часа днес, за да отбележи 30 години от трагедията на „Хилзбъро“, когато 96 мъже, жени и деца намериха смъртта си по време на полуфинала за ФА Къп между мърсисайдци и Нотингам. Годишнината идва 12 дни, след като журито в Престънския върховен съд не успя да се произнесе по обвинението в непредумишлено убийство срещу командира на мача Дейвид Дъкънфийлд.

 

Ливърпул почете с минута мълчание жертвите на “Хилзбъро” по време на вчерашния домакински двубой с Челси на “Анфийлд”.

 

Съдът обяви, че ще има повторно дело срещу него на 24 юни. Присъда получи Греъм Макрел – отговарящият за сигурността на стадиона. Той е отворил едва седем въртящи се врати за 10 100 привърженици с билети, които да седят прави на Leppings Lane terrace на „Хилзбъро“. Самият Макрел ще бъде осъден на 13 май. Очаква се на минутата мълчание в 15:06 часа, фериботите да спрат своето движение в тунелите на река Мърси, а камбаните да ударят 96 пъти в памет на загиналите.

Най-младият фен, който почина тогава, бе 10-годишният Джон-Пол Гилхули, чиято майка Джаки го описа като „много обичлив и емоционален“. Братовчед на Джон-Пол е Стивън Джерард – една от клубните легенди на Ливърпул, който бе и капитан на „червените“ и националния отбор на Англия. Най-възрастният привърженик, който намери смъртта си, бе 67-годишният Джерард Барън. Той имаше седем деца и бе определен като „християнин, спортсмен, съвестен работник, семеен човек и гражданин“ от своя син Джерард-младши, който отиде с него на мача тогава. „Никога не сме си представяли, че може да ни се случи нещо подобно – особено на такива футболни срещи. Никой от нас не си представяше ада, който ни сполетя“, спомня си с болка синът на Барън.

От 96-мата, които починаха, 37 бяха тийнейджъри, повечето от които още ученици и отиващи за първи път на мач на Ливърпул. Седем от жертвите бяха жени и деца, включително и една майка – Ингер Шах, чиито деца Беки и Даниел били тийнейджъри по онова време. 25 от починалите били бащи – общо 58 души загубили свой родител в трагедията. Маргарет Аспинал, президентът на групата за подкрепа на семействата, пострадали на „Хилзбъро“, чийто син Джеймс, 18, бе един от загиналите, сподели, че 30-годишнината от трагедията ще бъде помрачена от текущите съдебни процеси. „Загубихме най-близките си на стадиона и вече 30 години живеем в миналото. Тази трагедия срина нашите семейства. Родиха се деца от тогава, дори внуци, и всичко, което те знаят, е „Хилзбъро“, завърши тя. /БГНЕС

избор на редактора

Франция ще покани архитекти от целия свят да предложат дизайни за копие на катедралата „Нотр Дам”, тъй като старото беше унищожено по време на ужасяващия пожар.
София
12°
broken clouds
humidity: 43%
wind: 5m/s NNE
H 13 • L 11
12°
Sun
15°
Mon
14°
Tue
18°
Wed
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM