Спорт

Емери: Исках да привлека Заха, но получих Пепе

Унай Емери сподели, че е искал да подпише с Уилфрид Заха, но вместо това се сдобил с услугите на Никола Пепе.

Емери разкри, че Заха е искал да заиграе в Арсенал, но ръководството се спряло на Пепе.

Бившият мениджър на Арсенал даде интервю за Daily Mail, в което говори за проблемите си по време на 18-годишния престой начело на лондонския клуб. Испанецът каза все пак, че началото на кариерата му на „Емирейтс“ било положително. „Върнахме си духа и имаше добри представяния. Играхме във финала на Лига Европа и това е трудно – предишната година Арсенал отпадна в полуфиналната фаза“.

Въпреки това Емери останал разочарован от решението да не бъде удължен договорът на Аарън Рамзи. Уелсецът напусна северен Лондон в посока Ювентус със свободен трансфер заедно с други играчи на клуба. „Когато пристигнах в клуба, видях, че Рамзи ще бъде много важна част от тима, той е лидер на терена и в съблекалнята и искаше да остане. Логично, следваше той да парафира нов договор, но това така и не стана. Мисля, че за тима, а и за мен щеше да бъде най-добре той да остане в клуба, защото беше следващият капитан. Позволихме Петър Чех да си тръгне, както и Лоран Косиелни и Начо Монреал. Така че при напускането на Рамзи си тръгваха респективно и четиримата ни капитани“, продължи испанецът.

Бившият наставник на Пари Сен Жермен разкри, че имал резервираност и към привличането на Никола Пепе – крилото на Лил. Емери искал да се сдобие с услугите на Уилфрид Заха от Кристъл Палас. „Пепе е добър играч, но се нуждае от време. Когато аз бях в отбора, той не се представи на ниво. Исках да привлека футболист, който познава английския футбол и първенството повече от всичко, така че да няма период на адаптация. Срещнах се със Заха. Той беше човекът, когото исках, защото виждах, че може сам да печели мачове. Изгледах 20 негови срещи, някои великолепни представяния и казах на ръководството, че искам да го привлечем. Говорих със Заха и той също искаше да дойде. Но клубът реши, че Пепе е по-млад, че ще бъде важен за в бъдеще. Аз отвърнах „Да, но ние се нуждаем от победи сега и това момче може да печели мачове. Той дори победи веднъж насам по този начин!“.

Емери вярва, че решението да бъдат привличани по-млади футболисти и оставянето на по-възрастните да напуснат състава е намалило шансовете на Гранит Джака като капитан. „Вярвах, че Джака може да бъде капитан и ние му дадохме лентата зарада гласовете на колегите му в отбора. Джака се нуждае от време, за да бъде добър капитан. Не печелиш някого просто така, трябва да си заслужиш нечие доверие. Ако той беше заедно с Косиелни и Монреал, или с Рамзи, за него ще бъде по-лесно да свикне с ролята“, обясни испанецът.

Говорейки за трудностите си с Месут Йозил, той каза: „В края на деня той трябва да погледне към себе си. Към своето собствено държание и отдаденост. Направих всичко по силите си, за да помогна на Йозил. По време на кариерата ми, талантливите играчи са били моите фаворити и са играли най-добрия си футбол и близо до него под мое ръководство. Винаги бях положително настроен към него по отношение на това той да бъде въвлечен в играта, но държанието и отдадеността му просто не бяха достатъчни. Един от капитаните можеше да бъде именно той, но в съблекалнята бяха против. Неговото ниво на отдаденост не беше на някого, който заслужава лентата, и това не е нещо, което аз реших, а играчите“.

Емери завърши интервюто с испанското си произношение – нещо, за което търпеше критики, докато бе начело на „артилеристите“. „Майкъл Робинсън беше фантастичен комуникатор и обичахме да го слушаме. Той никога не говореше перфектен испански, но приехме акцента му и бе много обичан от всички. Когато казвах „good ebening“, окей, съгласен съм, трябва да бъде „good evening“ – нуждаех се от повече практика по отношение на акцента ми. Но когато го казвах по този начин след добър резултат беше просто шега, когато губехме – беше подигравка“, завърши испанският специалист. /БГНЕС

DW.COM