Спорт

Звездите на женските ски идват в Банско през януари

Президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев.

Българските фенове на алпийските ски за пореден път ще могат да гледат на живо най-добрите скиорки в света, които ще дойдат в страната ни за два старта от Световната купа в края на януари 2020 година, предаде репортер на БГНЕС. На 25 януари на писта “Алберто Томба” ще се проведе спускане, а на следващия ден ще има Супер-Г, като за двата старта в България се очаква да пристигнат носителката на Световната купа Микаела Шифрин, София Годжа, Илка Стухец, Естер Ледецка, Никол Шмидхофер, Анна Файт и други.

“Пореден сезон, поредна Световна купа в Банско. Надявам се, че това ни става традиция и България трайно е на картата на световните ски и на зимните спортове. Надявам се, че Българската федерация по ски и всички съорганизатори на проявата и спонсори ще направим всичко необходимо, за да се чувстваме всички ние горди, че сме домакини на такава проява от такъв ранг. Това е спортното събитие на 2020, защото медийното отразяване няма да може да бъде достигнато с нищо друго през годината”, коментира президентът на БФ Ски Цеко Минев по повод седмия кръг от Световната купа по ски-алпийски дисциплини, който ще се проведе в Банско от 2009 година насам и общо 10-ти в зимните спортове за България за този век.

“Не съм си мислил, когато са ме избрали за президент на Федерацията, че ще доживеем този ден, в който да кажем, че ние сме направили 10 Световни купи в България в алпийските ски и сноуборда. Мисля, че това е наистина един повод за голяма гордост. Никой от нас не си е мечтал също така да имаме човек, който да вземе Големия кристален глобус, в който и да е зимен спорт, нито човек, който се е върнал в топ 30 на света в алпийските ски”, допълни Минев.

За първи път Световната купа в Банско ще се проведе през януари, което е допълнително предизвикателство за организаторите, заради по-динамичното време, но директорът на състезанието Виктор Гичев увери, че трасето ще бъде подготвено и за лошо време. Подготовката ще започне на 9 януари, като в нея ще участват над хиляда души. В България ще пристигнат 36 тира с оборудване, ще бъдат наети два медицински хеликоптера от чужбина, ще бъде изградена трибуна за над 3 хиляди зрители, плюс фен зона и микс зона за още две хиляди, ще бъдат изградени над 20 километра обезопасителни мрежи. Общият бюджет за организацията на Световната купа е 4-4.2 милиона лева, а очакваната телевизионна аудитория е около 500 милиона долара. За двата старта се очаква в България да дойдат над 60 скиорки.

Носителката на Големия кристален глобус Микаела Шифрин също ще бъде в Банско.

На днешната пресконференция присъстваха най-добрите ни състезатели в алпийските ски и сноуборда – Алберт Попов и Радослав Янков. Попов вече започна сезона със спускане в Леви, но не успя да влезе в топ 30. “Сезонът започна не толкова успешно, колкото се надявах, но пистата в Леви не е моята, защото има доста равни участъци, а все още не съм намерил подходяща техника за моя размер, но мисля, че и това ще се случи. От тук-натам следват наистина доста тежки и сериозни писти, на които шансовете ми са доста големи, тъй като и в Леви показах в стръмната част едно доста добро междинно време, така че мисля, че от тук-натам ще се чувствам и по-сигурен и вече пистите ще са на моя страна”, сподели скиорът.

“Направихме четири лагера на сняг, минаха добре, ползотворно, без контузии, последният лагер беше изключително ползотворен, тъй като имахме добри условия, тренираме с германския отбор и имах така възможност да се конкурирам с две от момчетата, които са им най-добрите състезатели. Във вторник заминаваме за Русия, където са първите стартове за Световната купа на 7 и 8 декември. След това предстоят още два старта в Кортина и в Кареца, на 14 и 15 декември. Това са първите стартове, на които почваме да се сравняваме и да мерим сили с всички състезатели от целия свят”, сподели носителят на Големия кристален глобус в алпийския сноуборд за 2016-та година Радослав Янков. /БГНЕС

DW.COM