Спорт

Любо Ганев: Мечтата ми е до края на мандата да имаме Дом на волейбола

Мечтата ми е до края на мандата да имаме Дом на волейбола. Това заяви президентът на БФ Волейбол Любо Ганев в „Часът на шефа“ в Пресклуб „България“, предаде репортер на БГНЕС. На пресконференцията си той говори за промените и очакванията му 10 месеца, след като бе избран за президент на родната федерация.

Президентът на БФ Волейбол Любо Ганев.

Промените ги започнаха веднага след събранието. Започнаха нова структура в управлението на федерацията – разделихме международната от вътрешната дейност, към момента служителите са повече от преди, но всеки отговаря за нещо конкретно. Доволен съм от всички за това, което правят. Свършихме абсолютно всички задачи, вкарахме се в бюджета, приехме всички нормативни документи за новия сезон, почти сме готови с методиката за деца до 13 г., ще създадем методи за контрол по клубовете. Форматът на Суперлигата стана различен, но се прие добре. Всички неща, които бяха изостанали като задачи, ги свършихме“, започна той.

Почти всички дългове на федерацията са изчистени – най-късно до лятото всичко ще бъде изчистено. Има някои, които още се уточняват – тези цели, които си поставихме, ги изпълнихме. Моята идея е от сезон 2022/23 всички треньори на волейболни отбори трябва да бъдат на годишна категоризация. Треньорите на националните отбори трябва да преминат по два семинари. Чрез тези семинари ще се повиши и квалификацията на самия треньор. Всеки клуб трябва да има треньор с нужната диплома – тук нещата ги правим по-прецизирани, примерно в един клуб да има треньор на мъжете и жените, такива неща не трябва да се получават“, сподели Ганев за някои от новостите.

Президентът на БФ Волейбол коментира и отказа на Георги Братоев да пътува с националния отбор за европейската квалификация в Израел от 12-17 януари. „Вижте, аз за отказа на Георги Братоев знаех още преди последния мач, аз бях на двата мача със Северна Македония в София –разговаряхме и той ми каза, че не се усеща на място. Разбрах го, защото да си в националния отбор не е леко, доста лишения има, подготовката, когато един човек не се чувства готов да помогне, бъдете сигурни, че съотборниците веднага го разбират“.

Тъй като вчера Силвано Пранди каза – само най-мотивираните и най-подготвените състезатели само те ще пътуват и участват на състезания. Ние гоним класиране като федерация. От тази година всеки гейм има значение. Нашата цел е да направим четири чисти победи, да се класираме за Европейското. Федерацията няма да наказва Георги Братоев. Знаете, че той е от опитните състезатели, логично е младите да взимат пример от него. Не мога да кажа кой какво е направил, няма как да влезем в съзнанието на някого. Аз на първото събиране на момчетата им казах – „Ние като федерация можем да ви подсигурим максимално добри условия, но на игрището всичко зависи от вас“, продължи той.

Търсим партньори, но всичко зависи от желанието и възможностите на момчетата. Няма никаква драма в това решение на Жоро. Всички състезатели, които са в националния отбор, трябва да знаят, че на първо място играят за България. Аз видях ентусиазма при момчетата, особено при по-младите. За Ники не е ставало въпрос, защото неговото включване се усети осезаемо, съжалявам, че няма да участва в Израел. Имаме дългосрочни цели, но и междинни такива. Не се чувства на мястото си – уважавам решението му, той има още доста години да поиграе. Когато реши, когато се чувства подготвен, това са негови решения“.

Надявах се той да го каже първи – приех го като човек, мисля, че това е и най-правилно за съотборниците му. Всеки трябва да помага на другия. Не мога да кажа, аз го разбрах. Аз искам в момента да играе, но това не е възможно. Никога не съм губил мотивация въобще да играя до последната топка. Аз се забавлявах до последно на игрището. За мен наистина волейболът беше удоволствие, винаги ще бъда длъжник на волейбола. За мен решението му е странно, но така е решил“, затвори той темата за Георги Братоев.

На въпроси на БГНЕС относно излъчването на мачовете на националния отбор и задълженията към старата федерация, Ганев каза: „Мачовете ще бъдат излъчени по БНТ 3, благодарение на нашия партньор Efbet  – важното е, че ние свършихме нашата работа, за да могат повече хора да ни гледат. Феновете се организират и гледат и онлайн наши мачове, така че за това мачовете да се предават пряко – благодаря на телевизията. За другите неща, абсолютно цялата тази година е подсигурена откъм лагери, проектобюджет – всичко, което бъде поискано от щабовете ще бъде изпълнено – имаме след европейската квалификация под 16 и 17 г. една Балканиада. Най-късно до края на това лято ще бъдем спокойни, за да организираме неща, които не са били възможни досега“.

Този отбор е най-силен в колектива. Нашите най-силни елементи са били блокадите и сервиса, като в сервиса има резерви. Надявам се да продължи добре и така, хубаво е, че всички работят по една система. Аз съм напълно спокоен, че тази квалификация ще я спечелим. Срещу Австрия и Израел не си спомням да съм играл. Рядко играем квалификации, но последното европейско – малшанс – не успяхме да играем с пълен състав в последните два големи форума. Важни състезатели отсъстваха, нямаме голям избор да ги заменяваме. Подмладяваме отбора, вече има само 3-4 млади състезатели. Алекс Грозданов има добро израстване, младите показват, че те са бъдещето на този национален отбор“.

На въпрос на БГНЕС относно това сегашният състав на федерацията се ползва с добро име след критиките по предишното ръководство, Ганев сподели: „Знаете, че нашият УС, включително Владо Николов, много хора без клубове като Евгени Иванов, мисля, че постигнахме един много добър УС. Особено с вицепрезидентите, всеки си върши работата според ресора – най-важно беше да изчистим всички задължения към старата федерация, няма как да ни стигнат само парите от държавата, приоритетите на държавата са много по-големи, спортът идва по-назад. Всеки един спорт да направи така, че да изгради един продукт. Продукт, който да бъде желан от медиите, общините, нашите партньори и разбира се, нашето най-голямо богатство, феновете. Българинът обича победителите. Ако цялата тази работа не бъде съчетана с успехи, много трудно ще бъде реализирано. След Европейското 2015 с 30% се увеличиха децата в школите. Едно от най-важните неща е да запалим децата. Коментираме един проект да дадем на всяко едно училище по 5-6 волейболни топки безвъзмездно, за да могат с тези топки децата да играят волейбол. Ние работим точно в тази посока, да направим един продукт, който да бъде удоволствие за всички“.

За финал президентът на родната волейболна федерация сподели и своя мечта – да изгради една зала – Дом на волейбола, където да се организират по-големи събития и да се бъде и офисът на федерацията. „Нашата цел е да търсим отвсякъде кой с каквото може да помогне. Благодаря на г-н Борисов, оказа се, че той е бивш волейболист – нашият фокус е върху ДЮШ. И в предизборната платформа, 20% от всички приходи ще отидат за развитието на детско-юношеския волейбол. Там най-трудно се събират средства. Така че за мен е важно там, където отиваме, да има отворени врати. Спортът остана едно от малкото неща, които радват нацията. Една от моите идеи, по-скоро мечти, искам докрая на мандата да направим една зала „Дом на волейбола“ – там да се премести офиса на федерацията, за да знаеш, че можеш да вземеш домакинство на Балканиада и т.н. Вече водихме разговори и с г-жа Фандъкова, първо да видим къде ще бъде този Дом на волейбола – това ми е мечтата, ако успея да кажа, че съм свършил подобно нещо до края на мандата си“, завърши той. /БГНЕС

DW.COM