Спорт

Осака избра Япония пред САЩ и е устремена към злато от Игрите в Токио

Звездата на женския тенис Наоми Осака реши да избере японско пред американско гражданство и е устремена към Игрите в Токио догодина, съобщи местната телевизия NHK.

Освен на турнира в Япония, Осака триумфира в Пекин, където надигра на финала световната номер 1 Ашли Барти.

 

Осака, чиято майка е японка, а баща – хаитянин, сподели за NHK, че е завършила административната стъпка да се сдобие с японско гражданство преди рождения й ден следващата седмица. Според законите в азиатската страна японец с повече от една националност трябва да избере окончателно такава преди да навърши 22-годишна възраст.

Това ми дава специално чувство да участвам на Олимпиадата и да представям Япония“, каза двукратната шампионка от Шлема за телевизията в интервю в Токио. „Мисля, че ще мога да вложа повече емоции в това като играя за честта на страната“, допълни тя според статията, публикувана на японски в официалния сайт на NHK.

Осака каза още, че иска да спечели златен медал на Игрите, въпреки че не изключи напрежението от високите очаквания към себе си. Младата сензация в тениса е изключително популярно име в Япония, където всяко нейно действие се следи зорко от местните медии, особено когато тя е в страната, където е родена майка й. Тя е лице на редица водещи японски марки, включително ANA, и бе основната атракция на изминалия домашен турнир в Осака, където триумфира с титлата.

Но тя бе изправена пред противоречия, свързани с двойното й наследство в нация, която е в по-голямата си част расово хомогенна, както и критики относно японският й – въпреки че някои настояха, че това прибавя към чара на Осака. Децата от смесен расов произход често може да са обект на предразсъдъци в Япония, въпреки че това се променя сред по-младите поколения. Осака стана първата японка, която печели Голям шлем миналата година, след като надигра Серина Уилямс във финала на Ю Ес Оупън. Впоследствие тя стана шампионка и на Аустрелиън Оупън, където победи в спора за титлата Петра Квитова. /БГНЕС

DW.COM