Спорт

Саймън: WTA ще приеме транссексуални играчи

WTA ще приеме транссексуални играчи. Това заяви изпълнителният директор на Женската тенис асоциация Стив Саймън.

Той сподели, че политиката на тура е съобразена със стандартите на Олимпийските игри, според които транссексуални играчи могат да се състезават на професионално ниво, без да се подлагат на операция за промяна на пола поради високи нива на тестостерон. ,,WTA винаги е била организация, която се основана на принципа на приемане и осигуряване на равни възможности“, заяви Саймън по телефон на официалната церемония по откриване на тазгодишните финали при жените в Шънджън, Китай.

„В момента нашата политика позволява на транссексуални играчи да се състезават“, добави той. Те се споделят непременно мнението на Мартина. Но ние уважаваме всички мнения…тя иска проблемът да бъде обсъден, което аз намирам за справедливо“, завърши изпълнителният директор.

Навратилова, носителка на 18 титли от Големия шлем, бе обвинена в трансфобия, след като написа в колонка във вестник, че позволяването на мъже, които ,,решават да стана жени“ да се състезават с жените е ,,безумно и нечестно“. По-късно тя се извини.

Тази седмица бившата британска олимпийска шампионка в плуването Шарън Дейвис също изрази позицията си спрямо транссексуалните спортисти, които искат да се състезават при жените. ,,Вярвам, че има фундаментална разлика между това като какъв се родиш и как се идентифицираш полово“, заяви тя. ,,За да защитим женския спорт тези, които са мъже и са променили пола си на жени, не трябва да се състезават сред жените“, завърши плувкинята. /БГНЕС

DW.COM