Спорт

Японският премиер е твърдо решен да проведе Игрите в Токио

Японският министър-председател заяви, че е твърдо решен да проведе Игрите в Токио, след като организаторите отхвърлиха появилата се информация, че обмислят отмяна на Олимпиадата в японската столица.

Игрите в Токио са насрочени за 23 юли-8 август.

Последното настояване от страна на премиера Йошихиде Суга, че отложените олимпийски игри вървят по план идва, след като The Times цитира анонимен източник на правителството, казвайки, че Япония е вече фокусирана върху домакинство през 2032. „Твърдо решен съм да реализирам едни безопасни и сигурни игри в Токио като доказателство, че човечеството ще превъзмогне този вирус“, каза Суга, без да отхвърли непременно информацията на The Times. Организаторите на Токио 2020, запитани относно доклада, заявиха още веднъж, че са концентрирани върху осигуряването на „безопасни и сигурни“ игри.

Министър-председателят Суга изрази решителността да проведе Игрите, правителството води серия от координационни срещи за контрамерки срещу коронавируса и въвежда подробни инфекциозни контрамерки, за да се проведе Олимпиадата. Всички наши партньори са напълно концентрирани върху провеждането на Игрите това лято. Надяваме се, всекидневният живот ще се върне към нормалното колкото се може по-скоро, и ще продължим да правим всяко едно усилие за подготовка на едни безопасни и сигурни игри“, се казва в изявление на организаторите.

Опасенията за съдбата на Игрите се покачиха, като Япония се бори в момента с трета вълна на инфекцията. Анкета сред населението показа, че около 80% от японците са против провеждането на Олимпийските игри тази година. В момента те са насрочени за 23 юли-8 август. /БГНЕС

DW.COM