Балкани, Свят

Андрей Ковачев: Не можем да живеем в паралелни светове

„Не може да живеем в паралелни светове. Има един свят – реалният, където основано на случилите се реални събития и източниците от съответната епоха се предава спомена за изминалите дни. Другото е фантазия и митология“. Това заяви пред БГНЕС Андрей Ковачев, евродепутат от Европейската народна партия.

Проф. Драги Георгиев поиска паралелни гледни точки за Гоце Делчев. „Паралелно трябва да съществуват и македонската, и българската гледна точка за идентичността на Гоце Делчев. Те трябва да бъдат равноправни“, заяви съпредседателят от македонска страна на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси.

„Георги Николов Делчев е историческа личност и без никакво съмнение българин. Митологията, създадена около българския революционер Георги Николов Делчев, е с политически цели и няма нищо общо със съществувалата реална историческа личност на човека, роден в българско семейство, в населен с предимно българи град Кукуш, от майка и баща българи, кръстен в Българската униатска църква, посещавал българските училища в Кукуш и в Солун, учил в българското военно училище в София, станал учител по български език в българското училище в Щип“, категоричен е Андрей Ковачев.

„За Колишевски е “един българин, без особено значение за македонските борби”. За сърбите е един “български бандит” на името, на който не трябва да има улица в Белград, което смениха на маршал Толбухин. Много тъжна история от Оруел е “инициативата” на шефа на партия с името “ВМРО”, ръководството на която явно няма нищо общо с Георги Николов Делчев, Христо и Милан Матови, Борис Сарафов, Дамян Груев, Тодор Александров, Ванчо Михайлов и всички други български революционери и възрожденци. Много, много жалко“, добави българският евродепутат. /БГНЕС

DW.COM