Балкани, Свят

Апелативният съд оправда съпругата на диктатора Милошевич

Апелативният съд в Белград анулира присъдата на съпругата на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич Мира Маркович.

През юни миналата година тя бе осъдена на една година затвор по обвинение, че през 2000 г. е „повлияла на правителствена комисия за незаконно предоставяне на апартамент на бавачка на внука си“.

Апелативният съд постановява, че присъдата на Маркович е постановена в нарушение на съществуващото наказателно законодателство. Това става точно 20 години след началото на бомбардировките на НАТО над бивша Югославия заради кръвопролитията и етническото прочистване в Косово, за което тя също носи отговорност.

Миряна „Мира“ Маркович не присъства на произнасянето на присъдата, както и на решението на Апелативния съд. Тя се издирва от Интерпол и нейното местоположение, както и това на сина й Марко, е неизвестно. Мира Маркович дори не присъства на погребението на своя съпруг през 2006 г.

Тя беше лидер на партията Югославска левица, верен съюзник в престъпленията срещу човечеството на нейния съпруг Слободан Милошевич по време на кървавите войни в бивша Югославия /1991-1999 г./.

Мира Маркович е смятана за отговорна за убийството на бившия сръбски премиер Петър Стамболич, който е един от политиците издигнали през 80-те години на миналия век Слободан Милошевич, и на журналиста и защитник на свободното слово Славко Чурувия. /БГНЕС

София
27°
clear sky
humidity: 24%
H 26 • L 25
27°
Mon
28°
Tue
28°
Wed
30°
Thu
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM