Балкани, Свят

Атина: Действията на Турция я тласкат към изолация

Външният министър на Гърция Никос Дендиас разкритикува дейността на Турция в Беломорието и Източното Средиземноморие, като заяви, че тя води Анкара в международна изолация, съобщи в. „Катимерини“.

“Обсъждахме незаконните действия на Турция, които не се ограничават до изключителната икономическа зона на Кипър”, каза министърът пред журналисти на съвместна пресконференция с гостуващия му кипърски колега Никос Христодулидес.
“Турция трябва да разбере, че това поведение е контрапродуктивно и я води в изолация”, добави той, като отбеляза, че на разговорите с Христодулидес са обсъдили развитието на събитията в Либия, Ирак, кипърския въпрос и двустранната координация на международно ниво.
Той повтори, че меморандумът за разбирателство за морските граници, подписан между Турция и Либия, е нищожен и ще дестабилизира допълнително Либия и по-широкия регион, като добави, че за Гърция е важно държавите в региона да признаят незаконността на това споразумение.
Поради тази причина Дендиас заяви, че ще обсъди проблема при бъдещите си визити в Алжир, Мароко и Тунис.
От своя страна Христодулидес заяви, че евентуално прекратяване на огъня в Либия ще бъде положителна стъпка, отбелязвайки, че Турция носи част от отговорността за ситуацията в страната. /БГНЕС

DW.COM