Международна, Свят

БВП на Германия се срина с 10%

Германската икономика се срина с 10,1% през второто тримесечие на тази година, сочат данните на Федералното статистическо ведомство във Висбаден.

Това се дължи на резкия спад на потреблението на домакинствата, спад на инвестициите в бизнеса и износа, заради извънредните мерки за карантиниране, въведени за предотвратяване на разпространението на пандемията от Covid-19.

Това е най-резкият спад от началото на тримесечните изчисления на БВП в Германия през 1970 г.

През тримесечието април-юни БВП на най-голямата икономика в Европа е спаднал с 11,7% на годишна база, показват данните на Федералното статистическо ведомство.

Анализаторите прогнозираха, че през второто тримесечие германската икономика ще потъне с 9,0 % на тримесечна база и с 11,3% спрямо същия период на миналата година.

Редица германски компании публикуваха днес резултатите си за първото полугодие на 2020 г. Те са регистрирали огромни загуби, отбелязва „Дойче веле“. Ж.п. концернът „Дойче Бан“ регистрира най-голямата си загуба в своята история – 3,7 милиарда евро. Загубите на автомобилния гигант „Фолксваген“ достигнаха 1,4 милиарда евро ./БГНЕС

DW.COM