Международна, Свят

Белгийският бизнес: Цели сектори от икономиката ще се сринат

Белгия отново се върна към строгите мерки в борбата с коронавируса.

С извънредно обръщение премиерът Александър де Кроо обяви, че поне за месец баровете и ресторантите ще бъдат затворени. С полицейски час се забранява на хората да напускат домовете си по несъществени причини между полунощ и 5:00 сутринта.

Затварянето на заведенията предизвика мигновено гневна реакция срещу мерките на правителството. В местната преса се появиха предупреждения на бизнеса, че хиляди собственици на малък бизнес и на свободна практика са изправени пред фалит.

Цели сектори от икономиката ще се сринат, предупреди UCM – организация, която защитава интересите на малките бизнеси в страната. „За разлика от март, когато нямаше друга възможност, сега предприемачите са спазвали всички правила. Принудени са да плащат за неспособността на публичните власти да разработят за седем месеца правилните мерки и проследяване. Бизнесът е принуден да губи и защото властите не успяха да убедят хората да спазват здравните предпазни мерки”.

Бизнес сдружението аргументира критиката си с мотива, че не са чули от правителството ясни аргументи защо се налага да се прибегне директно до затваряне на баровете и ресторантите.

UCM призовава да се запазят съществуващите компенсаторни мерки, включително отлагане на плащания на данъци и ДДС, обезщетение при закриване и т.н. „Преди всичко, и накрая, активна и последователна здравна политика с надеждни индикатори, която идентифицира и прекъсва веригите на предаване на вируса, защитава най-слабите и преследва безотговорното поведение.“

В отговор на критиките от страна на бизнеса министър-председателят Александър де Кроо заяви, че „някои ще нарекат тези мерки несправедливи. Вирусът също е несправедлив. Засяга всички нас, но най-вече засяга най-слабите. Ето защо трябва да предприемем тези мерки“.

Според него следващите няколко седмици ще бъдат много трудни за страната. Но ако правителството иска да предотврати бъдещ по-лош сценарий, трябва да предприеме драстични действия още сега. /БГНЕС

DW.COM