Международна, Свят

Белият дом: Тръмп ще остане в Tуитър

Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да напусне Tуитър заради зачестилите хакерски атаки на големи компании и известни личности. Това съобщи говорителят на президента Кейли Макинани на пресконференция в Белия дом.

Тя беше помолена да коментира хакването на акаунти, а също така беше попитана дали американският лидер е притеснен от това. Макинани заяви, че помощникът на президента на САЩ, отговорен за комуникацията в социалните мрежи, Даниел Скавино се занимава с този въпрос и е в контакт с ръководството на Tуитър през последните няколко часа. “Президентът ще остане в Tуитър. Акаунтът му е сигурен и не е изложен на риск по време на тези атаки”, добави говорителят.

В сряда вечерта на страниците в Tуитър на няколко американски корпорации и известни хора се появиха съобщения с приблизително еднакво съдържание. В тях предполагаемите измамници призоваха потребителите да прехвърлят средства в криптовалута към сметка, посочена в съобщенията. В замяна те предложиха да върнат сумата в двоен размер.

По същия начин бяха атакувани акаунти на Apple и Uber. В допълнение бяха атакувани личните страници на Илон Мъск, основателя на Microsoft Бил Гейтс, и на най-богатия човек в света Джеф Безос, рап музикантът Кание Уест и бившият президент на САЩ Барак Обама.

Според последните данни на агенция “Блумбърг”, хакерите са успели да откраднат поне 110 000 долара. /БГНЕС и ТАСС

DW.COM