Балкани, Свят

Бивш македонски вътрешен министър влезе зад решетките

Бившият вътрешен министър на Македония Гордана Янкуловска започна излежаването на присъдата си в затвора Идризово за участието си в аферата “Танк” за купуване на луксозен “Мерцедес С-600” за премиера-беглец Никола Груевски.

Гордана Янкуловска, която беше осъдена на четири години затвор по делото “Танк”, вече е е в затвора Идризово, потвърдиха за МВР пред медиите край Вардара..

Бившият министър на вътрешните работи Януловска до момента е изчерпала всички законови средства, за да отложи изтърпяването на присъдата си по делото “Танк”.

Решението за изтърпяване на присъдата е след отхвърляне на искането на Янкуловска, изпратено до Върховния съд за извънредно разглеждане на решението на Апелативния съд в Скопие по случая на незаконна покупка на мерцедес „С-600“ в размер на 600 хиляди евро.

Лимузината беше купена по искане на тогавашния премиер Никола Груевски.

Освен Янкуловска по това дело за виновни бяха признати и Джоко Поповски (който вече излежава присъдата си в затвора) и Никола Груевски, който в момента се радва на гостоприемството на Унгария, след като избяга от РС Македония. Неговата присъда е две години затвор.

В същото време срещу Янкуловска в Наказателния съд Скопие в момента има още две дела за „злоупотреба със служебното положение“. Изходът от тези дела е неясен. Но ако бъде призната за виновна по тях, бившата вътрешна министърка може доста време да гледа небето „на квадратчета“ през решетките на затвора./БГНЕС

DW.COM