COVID-19, Международна, Свят

Борел: Европа трябва да бъде стратегически независима

Европа трябва да извлече поука от кризата с коронавируса и да гарантира стратегическата си независимост в ключови области като производство на лекарства и дори преместване на производството, заяви европейският външен министър Жозеп Борел.

“Не е нормално Европа да не произвежда нито един грам парацетамол, а Китай да осигурява 80 процента от световната антибиотична продукция”, заяви Борел пред няколко европейски ежедневници.

“Досега сме мислили, че няма значение къде се произвеждат продуктите, че световният пазар доставя всичко, по всяко време и навсякъде”, обясни ръководителят на външната политика на ЕС и добави, че това се оказа грешно във времена на криза.

Санитарната криза, свързана с появата на коронавируса в Европа, повиши търсенето и предизвика нарушенията във веригата на доставки.

В момента 80 процента от активните вещества, използвани в лекарствата в ЕС, идват от трети страни, особено от Индия и Китай, според доклад на френския Сенат от 2018 г.

„Не казвам, че всеки трябва да произвежда всичко сам, но веригата за доставки трябва да бъде по-къса и защо да няма производствени центрове наблизо. Защо да не произвеждаме част от необходимото ни в Африка, която е все по-голям потребител на лекарства”, предложи той.

„Пандемията също показа необходимостта от стратегическо снабдяване с медицинско оборудване, както сега има стратегически запаси от нефт“, добави Борел. /БГНЕС

DW.COM