Международна, Свят

Британските депутати поискаха Брекзит да се отложи

Камарата на общините на британския парламент гласува за отлагането на Брекзит. Решението беше подкрепено от 412 депутати, „против“ бяха 202, предадоха световните агенции.

Това означава, че Великобритания няма да напусне Европейския съюз на 29 март, както се предвиждаше първоначално, но само, ако европейските лидери дадат отсрочка на Обединеното кралство.
Британският парламент също така гласува постановление, според което правителството трябва да помоли ЕС за отлагане на Брекзит до края на юни. По-рано законодателите отхвърлиха с 334 гласа срещу 84 предложението за втори референдум.

Първа победа на Мей за последните 3 дни

Британският премиер Тереза Мей възнамерява следващата седмица още веднъж да внесе за гласуване проекта за споразумение за излизане от ЕС, който вече на два пъти беше отхвърлен от парламента с огромно мнозинство. Ако той все пак бъде приет, тогава Великобритания, според замисъла на премиера, ще обясни на лидерите на страните от ЕС, че отлагането е необходимо за приемането на редица важни за излизането законодателни актове.


Приетото днес решение беше първата победа на правителството за 3 дни гласуване в парламента. Преди това Камарата на общините първоначално за втори път провали проекта на споразумение за излизане, а след това въпреки волята на правителството напълно забрани излизането от ЕС без каквото и да било споразумение.

Корбин иска нов референдум

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, след днешното гласуване, заяви, че единственият изход от създалата се ситуация – ново споразумение с ЕС, основаващо се на предложенията на лейбъристите. Те предлагат да се запазят по-тесните отношения с ЕС, отколкото предлага правителството на торите начело с Тереза Мей. Корбин потвърди, че подкрепя идеята за втори референдум за Брекзит и смята, че това ще помогне за излизане от задънената улица. „Искам да потвърдя нашата подкрепа за идеята за народно допитване … като реалистичен вариант за излизане от задънената улица“, каза лидерът на лейбъристите след обявяването на резултатите от гласуването.
Той призова премиера Тереза Мей публично да признае, че след гласуванията от последните два дни вариантите за излизане от ЕС без споразумение и с предложеното от нея споразумение /което на два пъти се провали в парламента/ е „нежизнеспособно“. „Започнахме срещи с депутатите от всички партии, за да намерим компромис, необходим за излизане от кризата… Нашата задача – да реагираме на тревогите на хората, които са ни изпратили в парламента“, добави лидерът на лейбъристите.

Отлагането на Брекзит трябва да бъде прието единодушно

Европейската комисия заяви, че решението за отлагане на датата на Брекзит трябва да бъде прието единодушно от 27-те страни-членки на Европейския съюз.


„Приемаме за сведение днешното гласуване. Молбата за удължаване на член 50 от Лисабонския договор изисква единодушно решение на всичките 27 страни-членки“, се казва в изявлението на ЕК.
Молбата трябва да се разгледа от Европейския съвет и да се вземат предвид всички обстоятелства. „Подобна молба трябва да бъде разгледана от Европейския съвет, като се даде приоритет на осигуряването на функционирането на институциите на ЕС и се вземат под внимание причините и сроковете за възможното отлагане на датата. Председателят Жан-Клод Юнкер е в постоянен контакт с всички лидери“, подчертаха от ЕК.

ЕС ще решава на 21 март

ЕС ще реши дали да приема молбата на Великобритания за отлагане на срещата на върха, която ще се проведе на 21 и 22 март.
При това високопоставени представители от различни страни и на администрацията в Брюксел много пъти са повтаряли, че са готови да дадат отсрочка, но искат да разберат, за какво именно е нужна тя на Великобритания.
През последните дни прозвучаха няколко изказвания, че краткотрайното отлагане няма да стигне на Великобритания, за да се намери алтернативен вариант на условията за излизане от ЕС, който да удовлетворява всички депутати от Камарата на общините.
За дълго отлагане се обяви днес и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. „Ако Обединеното кралство сметне за необходимо да преосмисли своята стратегия за Брекзит и да постигне консенсус около нея, то аз ще призова лидерите на 27-те страни от ЕС да бъдат по-отворени за едно по-дълго отлагане“, написа той в Туитър.
Главният преговарящ на ЕС с Великобритания Мишел Барние подчерта, че ЕС все още очаква някакви нови положителни предложения, ако проектът, който неговият екип вече е съгласувал с Лондон, решително не устройва британския парламент. „За да вървим напред ние не се нуждаем от негативно гласуване срещу договора или против излизането без договор, а от конструктивно, положително гласуване“, каза той. /БГНЕС

София
21°
clear sky
humidity: 46%
wind: 2m/s WNW
H 23 • L 22
25°
Fri
25°
Sat
26°
Sun
27°
Mon
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM