Международна, Свят

Британското правителство публикува план в случай на “твърд Брекзит”

Британското правителство публикува стратегия, в случай на оттегляне на страната от Европейския съюз без споразумение – т.нар. „твърд Брекзит“. Правителството ще направи всичко възможно, за да избегне появата на физическа граница между двете части на Ирландия, се казва в документа, цитиран от Би Би Си Русия.

Британските власти обещаха да не въвеждат никакви допълнителни проверки на стоки и граждани, преминаващи през ирландската граница в посока на Ълстър.

Правителството предвижда въвеждането на нови митнически правила за определени категории стоки, но те няма да бъдат много. Това са опасни химикали, животни, застрашени от изчезване и необработени диаманти, както и устройства, които могат да бъдат използвани за изтезания.

Продуктите, пристигащи от Ирландия, няма да бъдат засегнати от новите временни вносни мита, въвеждането на които британското правителство обяви в сряда. Стоките ще се облагат с обичайните мита.

В този случай британските стоки, преминаващи границата в посока на Ирландия, могат да бъдат обект на допълнителни тарифи. Правителството подчертава, че това са временни мерки, които се вземат едностранно.

“Това са единствените мерки, които правителството на Обединеното кралство може да предприеме едностранно, за да избегне появата на физическа граница в случай на оттегляне на Великобритания от ЕС без споразумение”, се казва в изявлението.

Това може да доведе до доста необичайна ситуация, казва бизнес анализаторът на Би Би Си Джон Кембъл. Например, ирландските износители на продукти, които търгуват със Северна Ирландия, няма да се сблъскват с новите мита, а северноирландските фермери, търгуващи с Ирландия, може да се сблъскат с тях.

До планираното излизане от Великобритания от ЕС остават 16 дни.

Наблюдателите смятат, че Великобритания почти сигурно ще поиска от Брюксел отлагане. Противниците на премиера продължават да призовават за предсрочни избори. /БГНЕС

София
13°
clear sky
humidity: 58%
wind: 3m/s SE
H 13 • L 11
23°
Tue
23°
Wed
22°
Thu
22°
Fri
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM