Балкани, Свят

Венизелос напуска парламента след 26 г.

Днешното заседание е последното, на което ще участвам като член на парламента на Гърция, тъй като е сигурно, че в следващия мандат няма да съм негов член. Това заяви Евагелос Венизелос, предишен председател на ПАСОК, в обръщение към депутатите.


Въпреки че партията му Движение на промяната реши тази седмица да не присъства на изслушванията, на които се гласуват законите, Венизелос присъства и поиска да говори пред колегите си за последен път.
„Напускам гръцкия парламент след 26 години непрекъснат мандат. Бях избран за депутат от Солун десет пъти, много често бях начело в предпочитанията на избирателите. Бях 17 години министър, заемайки различни постове, включително бях вицепремиер в коалиционен кабинет“, каза той в прощалната си реч.
Венизелос благодари на всички и каза, че “той няма да бъде част от следващия парламент, но винаги ще бъде борец и активен гражданин ”.
В навечерието на предсрочните парламентарни избори в Гърция, бившият председател на ПАСОК се срещна с лидера на Движението за промяна (коалиция ПАСОК) Фофи Генимата. След разговора той обяви, че напуска партията поради разногласия. /БГНЕС

DW.COM