Балкани, Свят

Влатко Стефановски: Не пипайте храма

Легендарният македонски музикант Влатко Стефановски отправи послание през профила си в Инстаграм относно идеята за разрушаване на култовата Универсална зала в Скопие.

Той припомня, че освен неговата група „Леб и сол”, там са свирили Рей Чарлз, Джими Смит, Би Би Кинг, Хърби Ханкок, Шарл Азнавур и много други.

„Реновирайте я! Друго нееее!”, написа той в профила си.

БГНЕС припомня, че през последната седмица в публичното пространство в Македония се разрази спор относно съдбата на Универсална зала, чийто проект е дарение от България след разрушителното земетресение в Скопие през 1963 г.

ВМРО-ДПМНЕ обвини кмета на града Петре Шилегов, че е взел решение да събори сградата, а зад това стоят бизнес-интереси на определени кръгове.

В свое изявление Шилегов подчерта, че има три възможни варианта за действие: събаряне на залата и изграждане на нов постоянен обект, разрушаване на залата с дислокация и защита на пространството с конкурс, която е в ход, а третата е възстановяване на съществуващата сграда и изграждане на нова сграда за културни мероприятия на друго място, което ще бъде определено допълнително.

През 2013 г. правителството на Никола Груевски също се подготвяше да разруши Универсалната зала, а на нейно място трябваше да построи нова сграда с капацитет от 2500 до 3000 места. /БГНЕС

DW.COM