Балкани, Свят

Вучич: Разграничението на Сърбия от Косово е здравословно за сърбите

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че се стреми към разграничаване на Косово от Сърбия, като коментира, че това е “абсолютно здравословно за Сърбия и сърбите”.

Той обяви, че ще свика референдум по тази тема, ако има нещо, което да предложи на гражданите, “но това предложение в момента не е на разположение”.

„Аз съм за разграничение и не се срамувам от това, но сърбите са против и аз разбирам посланието на хората. Не сме готови да чуем истината за Косово, дори когато всеки я знае. Хората не искат да приемат това, защото не докосва емоциите им“, каза Вучич пред ТВ 1.

Сръбският президент заяви, че в Братислава на международна конференция, посветена на сигурността в Централна Европа, той ще каже истината и че е необходимо Америка да убеди Прищина да вдигне митата за сръбски стоки, добавяйки, че ще там ще бъде и президентът на Косово, Хашим Тачи, с когото няма да има двустранна среща.

Той заяви също, че през март или април 2020 г. ще се проведат редовни парламентарни и местни избори.

Вучич каза още, че “няма да се случи” Сърбия да не отвори нови преговорни глави с ЕС.

Той отхвърли критиките от доклада на „Фрийдъм Хаус“ за свободата на медиите в Сърбия, като каза, че те “не са нищо ново”.

„Те не са опозиционни, а олигархични медии, които разполагат с всички възможни позволения от държавата. Трябва да направим по-добри рамки и да бъдем по-отворени“, каза Александър Вучич. /БГНЕС и МИА

София
10°
clear sky
humidity: 62%
wind: 2m/s SSE
H 10 • L 9
14°
Tue
18°
Wed
18°
Thu
19°
Fri
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM