Балкани, Свят

Вучич ще затвори херметически границите

Президентът на Сърбия Александър Вучич потвърди, че във връзка с мигрантската криза е издал нареждане да се затворят границите „херметически”, съобщават сръбски медии.

„Издадох разпореждане към сръбската армия, помолих Бюрото за сътрудничество с всички служби (за сигурност), МВР и сръбското правителство, ако възникне опасност за националната сигурност, можем почти херметически да затворим границите на нашата страна”, заяви президентът.

Сърбия винаги е демонстрирала солидарност и е помагала на мигрантите, но „да бъдем единствената жертва и държавите от Западните Балкани също – това няма да стане”, съобщава МИА.

Той заяви, че, ако възникне необходимост, границите ще бъдат затворени в срок до 12 часа, но изрази надежда, че все пак няма да се стигне до такава мярка.

По-рано днес министър-председателят Ана Бърнабич проведе среща, по време на която беше запозната с актуалната обстановка във връзка с придвижването на мигрантите и координацията между държавните институции. Беше констатирано, че няма увеличен мигрантски натиск по границите на Сърбия и се положението на турско-гръцката граница се стабилизира. Броят на мигрантите е същият, както и в предходните месеци. /БГНЕС

DW.COM