Международна, Свят

ЕП: Предстоящите избори в Беларус са борба между миналото и бъдещето

Съдбата на Беларус се решава на настоящите президентски избори, каза Петрас Ауштравичиус, специален докладчик на Европейския парламент за Беларус.

Живеем в исторически времена. Виждаме, че миналото и бъдещето на Беларус се борят, че има възможност да се обърнат нещата по съвсем различен начин, да се превърне в европейска държава с отворено общество, с развиваща се икономика, с нормални отношения със съседите си и проправи нов път в отношенията с Европа Вместо да се гледа само в една страна, която през цялото време или продава петрол по-евтино, или повишава цената на газа, в зависимост от интересите на тази страна, заяви Ауштравичиус в интервю за белоруския проект на ZUBR YouTube на канала Страна за живот.

Според него тези исторически събития принуждават демократите както в Литва, така и в Европа да кажат думата си и не са безразлични.

В тази връзка специалният докладчик на Европейския парламент призова белоруската опозиция да не спира и да стигне до края, да се бори за всеки глас, така че да бъде включен в бюлетината в подкрепа на кандидата, за когото е подаден.

Президентските избори в Беларус са насрочени за 9 август, предсрочното гласуване ще започне на 4 август. Пет души кандидатстват за най-високия държавен пост, включително действащия президент Александър Лукашенко./ БГНЕС, РИА Новости

DW.COM