Балкани, Свят

В Сърбия продават суичъри и тениски в подкрепа на геноцида от Сребреница

В съседна Сърбия избухна огромен скандал след като на пазара се появиха за продажба суичъри и тениски с надписи величаещи геноцида в Сребреница, където през лятото на 1995 г. босненската сръбска армия изби за едно денонощие 8372 невинни цивилни граждани.

Върху суичърите и тениските е изписано “Нож, жица и Сребреница” – слогани, които се използват от сръбските националисти в Република Сръбска, но и в самата Сърбия. Това са и най-често скандираните пароли от футболните хулигани, както и от привържениците на Радикалната партия на Воислав Шешел, които открито подкрепят осъдените за военни престъпления от Международния трибунал в Хага генерал Ратко Младич и Радован Караджич.

“Това е чудовищно! Само при спомена за избитите невинни 8372 души в Сребреница се питаме дали въобще това са човешки същества, които са ушили тези суичъри и тениски”, каза известният сръбски журналист Динко Грухонич. Пред местния портал “Нова” той изрази учудването как “въобще е възможно някой да носи дрехи с подобни надписи”.

Авторитетният социолог и една от най-известните борци за демократизирането на Сърбия и близка на убития бивш премиер Зоран Джинджич Весна Пушич подчерта, че в “Сърбия от години систематично се преследва всяка разумна мисъл”. “Става въпрос за една профашистка общност в Сърбия. Това са отломките от радикалната партия. През последните девет години президентът Александър Вучич направи ужасяващо замърсяване на обществото. Обществото ни е удушено в ментален, културен, политически и ценностен смисъл”, каза още Пушич.

На пазара има суичъри и тениски и с лика на един от най-големите военнопрестъпници Желко Ражнятович- Аркан, който бе убит в центъра на Белград преди над 20 г. Той бе съпруг на чалга-звездата Цеца Величкович-Ражнятович. Върху суичърите Аркан е изобразен как в едната ръка държи тигър, а в другата пушка.

Поради огромния скандал държавният секретар в Министерството на туризма, търговията и телекомуникациите Урош Кандич бе принуден да реагира. Пред агенция Бета той заяви, че “дрехите са премахнати от пазара”. Според него вече е повдигнато обвинение срещу една от онлайн компаниите, която е пуснала на пазара дрехите, защото “това е в нарушение на Конституцията и е открит призив към национална, религиозна и расова омраза”.

По време на управлението на сръбския диктатор Слободан Милошевич Вучич бе министър на информацията, а дългогодишния дипломат №1 и сегашен председател на Скупщината /парламента – бел.ред./ Ивица Дачич бе говорител на Милошевич. /БГНЕС

DW.COM