Балкани, Свят

В Сърбия се надига най-масовият протест срещу Вучич

В 16.00 часа, българско време, днес пред сръбския парламент ще се състои най-големия протестен митинг на сръбската опозиция срещу режима на президента Александър Вучич, предава специалният пратеник на БГНЕС в Белград.

Днес в цялата сръбска преса, включително и обществените медии, използват заплашителни послания към участниците и организаторите на протести.

Под мотото „Един като всички” протестиращите ще поискат провеждане на свободни и демократични избори в рамките на 6 до 9 месеца, премахването на цензурата върху медиите и спирането на насилието срещу критиците на режима.

Протестите започнаха преди четири месеца след побоя на лидера на Левицата Борко Стефанович. От тогава всеки петък и всяка събота в над 50 града на Сърбия се провеждат протести под мотото „Един от 5 милиона”. Наименованието дойде след заплахата на Вучич, че няма да изпълни нито едно искане на опозицията дори по улиците на страната да излязат 5 милиона протестиращи.

Днес в цялата сръбска преса, включително и обществените медии – РТС, използват заплашителни послания към участниците и организаторите на протести.

Всички печатни издания на първите си страници пишат „за фашистката и престъпна опасност, пред която е изправена Сърбия от – „бандата на Бошко Обрадович, Драган Гилас и Вук Йеремич”. Тримата са основните ръководители на „Съюза за Сърбия” (СзС).

Контролираните от Вучич медии подробно информират как от вчера (петък) следобед, депутатите на управляващата партия са влезели в Скупщината (парламента) на Сърбия и във всички сгради на местната власт в страната, за да ги защитят от насилниците. Депутатите на Вучич ще нощуват в сградите, за да защитят „избраната от народа власт”.

Днес в цялата сръбска преса, включително и обществените медии, използват заплашителни послания към участниците и организаторите на протести.

Зоран Лутовац, лидер на Демократическата партия (ДП), призова гражданите да се съберат по мирен начин пред парламента и да изразят своята воля за промяна. Според него самият факт, че хората ще се съберат е победа и успех.

Междувременно военният министър Александър Вулин, който трябваше да започне гладна стачка в Скупщината в борбата му срещу фашистите, след разговора с Вучич се е отказал в името на Сърбия. Според Лутовац сигурно не е имало достатъчно сандвичи в парламента. /БГНЕС

избор на редактора

Франция ще покани архитекти от целия свят да предложат дизайни за копие на катедралата „Нотр Дам”, тъй като старото беше унищожено по време на ужасяващия пожар.
София
4°
few clouds
humidity: 75%
wind: 2m/s NNW
H 3 • L 2
11°
Sat
13°
Sun
16°
Mon
16°
Tue
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM