Международна, Свят

Германия иска плаващ космодрум в Северно море

Амбициозните планове на Федерацията на германските индустрии (BDI) изглежда се оформят: Концепцията за BDI предвижда място за изстрелване на малки ракети в Северно море – плаваща мобилна платформа, управлявана от частния сектор с подкрепата на германската държава.

Миналата година федералният министър на икономиката Петер Алтмайер демонстрира съгласие за изграждането на германски космодрум. Сега от неговото министерство казват, че се проучва съответната концепция за BDI. Според асоциацията концепцията може да бъде приложена в рамките на две години. Реализацията е политическо решение, а не технически въпрос. Субсидия за първоначалните разходи в началната фаза се изисква от федералното правителство.

Според BDI германската площадка за изстрелване трябва да бъде отворена за всички европейски и международни партньори. Космическите пътувания са от основно значение за цялата германска индустрия, се казва в документа. В дигиталната ера това е ключът към бъдещите технологии като автономно шофиране и Индустрия 4.0.

Благодарение на миниатюризацията спътниците стават все по-малки и по-малки и това развитие променя и нуждата от ракети носители. “В бъдеще ще има комбинация от големи, средни и малки ракети.” Според предложението на BDI в Германия има трима частни производители на така наречените микро-стартери, които трябва да излязат на пазара през 2021/22.

Един от тях е Isar Aerospace в Отобрун близо до Мюнхен. Този стартъп вече започна производство на ракети. Isar Aerospace възнамерява да произведе 27-метровата ракета там, която догодина ще бъде в орбита за първи път.

Според “Ханделсблат“ космодрум в Северно море би струвал на федералното правителство около 30 милиона евро. Най-големите проблеми вероятно биха били повдигнати поради политически и регулаторни въпроси. Наред с други неща, партньорите от Европейския съюз и НАТО Швеция и Норвегия очевидно вече планират такива изстрелващи площадки.

BDI потвърди мнението си, че такъв германски космодрум би бил “технически осъществим и стратегически, както и икономически разумен”. Федералното правителство ще трябва да помогне само в началната фаза, предприятието след това само ще се финансира. /БГНЕС

DW.COM