COVID-19, Балкани, Свят

Гръцката здравна система ще бъде подложена на значителен натиск

С „математическа сигурност“ може да се каже, че гръцката обществена здравна система ще бъде подложена на значителен натиск, ако настоящите тенденции на предаване на коронавирус продължат, каза експертът по инфекциозни болести Сотирис Циодрас в онлайн конференция, съобщи в.“Катимерини“.

Циодрас, който е един от ключовите съветници на правителството по управлението на пандемията, предупреди, че макар че нарастването на новите случаи през предходните седмици е свързано най-вече с по-млади хора и тийнейджъри, през последните седем дни има съобщения за около 1000 инфекции сред хората на възраст над 55 години, потвърждавайки опасенията на експертите, че вирусът се предава на по-възрастни възрастови групи.

„Това означава, че здравната система ще бъде подложена на натиск с математическа сигурност“, каза той.

Професорът от Атинското медицинско училище каза, че реалният брой активни случаи в Гърция в момента се изчислява на около три пъти по-висок от официалния показател от 8 437 и че данните показват степен на хоспитализация от 9,2% сред хората, диагностицирани с новия коронавирус.

Междувременно броят на пациентите, лекувани в болниците на страната за COVID-19, се оценява на около 1000 в момента, каза той, посочвайки, че ако предаването сред по-възрастните възрастови групи продължава да нараства, този брой също ще се увеличи експоненциално през следващите седмици.

Циодрас също предупреди, че заетостта в отделенията за интензивно лечение на гръцките болници вече е висока в най-засегнатите части на страната: 100% в Западна Македония, 46% в Епир, 61% в Атика, 60% в Солун и 40% в Тесалия. /БГНЕС

DW.COM