Балкани, Свят

Гърция отваря пътя на Китай към ЕС

Премиерът Кириакос Мицотакис приветства китайския президент Си Цзинпин в Гърция, като изрази надежда, че официалното посещение ще доведе до по-широко сътрудничество между двете страни, съобщава „Катимерини“.


“Неотдавнашното ми посещение в Шанхай и вашето днес откриват нова ера в отношенията ни“, каза той и добави: “Надявам се това посещение да бъде крайъгълен камък в по-нататъшното задълбочаване на нашите двустранни отношения“.
„Както видяхте в Шанхай, Китай се ангажира с икономическо отваряне. Вярвам, че нашето сътрудничество може да доведе до комбинация от нашите възможности “, отговори китайският президент.
Си и Мицотакис ще подпишат 16 споразумения по време на това посещение. Те също така ще посетят пристанището Пирея, най-голямото и мажоритарно притежавано от китайския пристанищен оператор Cosco.
Това е най-голямата китайска инвестиция в Гърция и наскоро Cosco получи одобрение за нов инвестиционен план, който включва изграждането на нов товарен терминал.
Си Цзинпин също ще присъства на откриването на първия клон на Bank of China в страната.
Китайският лидер започна официалното си посещение с обичайно полагане на венец пред Паметника на незнайния воин на площад „Синтагма“, където към него се присъедини министърът на външните работи Никос Дендиас.
След това той бе посрещнат в президентството от гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, който посети Китай миналия май и отбеляза, че посещението на Си Цзинпин „подпечатва“ значението на двустранните отношения.
„Ние ще направим своята част от отварянето на пътя на Китай към ЕС“, каза той, на което Си Цзинпин отговори, че има „големи очаквания“ за бъдещето на гръцко-китайските отношения. /БГНЕС

DW.COM