Балкани, Свят

Гърция отрича обвиненията, че застрашава живота на мигранти

Гръцкото правителство продължава да отрича, че бреговата охрана на страната се опитва да изтласка обратно в морето хиляди мигранти и търсещи убежище, които се опитват да стигнат до бреговете й. Това твърди доклад на авторитетна правозащитна организация, цитиран от в. „Дейли Сабах”.

В неотдавнашно интервю за Си Ен Ен гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отрече обвиненията, казвайки: “Те са обида за гръцката брегова охрана, която е спасила десетки хиляди мигранти и бежанци”.

Доказателствата и докладите, описващи злоупотребите обаче, са твърде много, за да бъдат игнорирани, заяви Ева Косе, изследовател от „Хюман Райтс Уоч”.

След множество срещи и интервюта със свидетели Косе каза, че гръцките власти са били наблюдавани насила да изтласкват мигранти и търсещи убежище в морето, държейки ги далеч от островите Родос и Самос.

Жертва от Сирия, която използва псевдонима Марван, описва как гръцката брегова охрана „извършва животозастрашаващи маневри, за да принуди малката лодка, превозваща пътници, включително жени и деца да се върне обратно в Турция“, добави Косе. /БГНЕС

DW.COM