Балкани, Свят

Гърция работи за бързото нормализиране на живота на Халкидики (снимки)

Силна буря връхлетя популярния сред туристите полуостров Халкидики. Има загинали и ранени граждани, включително и чужденци. Гръцките власти се събраха на извънредно заседание, за да набележат мерки за справяне с природното бедствие.

Силната ураганна буря, продължила около 10 минути в района на Халкидики в сряда вечер, отне живота на шестима души.

„Искам да подчертая, че нямаше наводнения, а паднали вследствие на силната буря дървета, които станаха причина за смъртта на хората.“ Това заяви министърът за гражданска защита на Гърция Михаилис Хрисохоидис по време на извънредното заседание на Министерския съвет, състояло се в Солун рано тази сутрин.

Министърът потвърди, че са загинали шест туристи от Русия, Чехия и Румъния, между които и две деца. Един рибар е изчезнал и се издирва от бреговата служба.

Бурята е повредила сериозно пътната мрежа в община Халкидики.

Силната ураганна буря, продължила около 10 минути в района на Халкидики в сряда вечер, отне живота на шестима души.

„През следващите часове и дни ще работим за възстановяване на нормалния живот в района – това е наше задължение“, заяви министърът. Той се ангажира да предостави допълнително информация за отстраняването на щетите и за всички свързани с това въпроси, предвидени в законодателството.

„Тук сме всички заедно, за да подкрепим Халкидики, да изразим съболезнования за жертвите и да затворим бързо раните“, подчерта Хрисохоидис.

На сутрешното съвещание е присъствал и префектът на региона Централна Македония Апостолос Дзидзикостас и заместниците му, отговорни за гражданската защита, кметът на град Солун, представители на войската, полицията, бреговата служба и спешната помощ. Основната задача е набелязване на конкретни стъпки и мерки за справяне със ситуацията.

Министърът апелира към гражданите да се обаждат на спешния телефон на гръцката полиция 100 и на телефон 112 на гражданска защита, ако разполагат с информация за изчезнали лица.

Късно през нощта в района на Халкидики е обявено извънредно положение вследствие на разразилата се силна буря и градушка.

Силната ураганна буря, продължила около 10 минути в района на Халкидики в сряда вечер, отне живота на шестима души.

Загинали са шест чужди граждани, между които и две деца. Ранени са десетки хора, на които е оказана медицинска помощ.

Съобщава се за пет ранени деца – четири момичета и едно момче на възраст между 3 и половина и 13 години. Всички са хоспитализирани в болница в Солун и животът им е вън от опасност, съобщи агенция АНА-МПА.

Едно от децата е ранено в главата и се е наложило да бъде оперирано, но и за неговия живот няма риск.

Управата на болницата съобщава, че четири от децата са от Гърция, а едно момиче на 13 г. е от Сърбия.

По информация на българското МВнР, няма постъпили сигнали за пострадали наши граждани. Получен е един сигнал през нощта от българска гражданка, намираща се на Ситония (втория ръкав на Халкидики), в който е съобщила, че помещението, в което се намира, е наводнено и планира да изчака преминаването на бурята в автомобила си.

При необходимост нашите сънародници може да се обаждат на спешния телефонен номер на полицията и пожарната – 100; бърза помощ – 116; Полицейска дирекция Халкидики – 0030 23710 215610; туристическа полиция Халкидики – 0030 23710 21646; медицинска помощ Халкидики – 0030 23713 50100; противопожарна служба Халкидики/Полигорос – 0030 2371022644; Полиция Халкидики/Пологорос – 0030 2371021657, 0030 2371021658.

Телефон за връзка с ГК Солун – 0030 2310829210. /БГНЕС

DW.COM