Балкани, Свят

Гърция ще стимулира икономиката си с още 6,8 милиарда евро

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Атина ще похарчи допълнителни 6,8 милиарда евро за борба с въздействието на коронавируса върху икономиката на страната, предаде АФП.

Новите разходи ще послужат за намаляване на социалните вноски на компаниите, създаване на 100 000 работни места и намаляване на данъците за жителите на туристически острови, пострадали от въздействието на пандемията върху пътуванията, каза премиерът пред журналисти в пристанищния град Солун.

Мицотакис добави, че ще удължи обезщетенията за безработица с допълнителни два месеца в страната с най-висок процент на безработни в еврозоната.

Мерките допълват пакет от 24 милиарда евро, приет през пролетта.

Производството в Гърция се сви с 15,2% през второто тримесечие, а Mицотакис прогнозира свиване на БВП до края на годината с между 8%-9%.

Докато туристическият сектор донесе над 18 милиарда евро за гръцката икономика през миналата година, през 2020 г. този принос може да достигне едва 3,5 милиарда евро, сочат проучвания на икономисти.

През десетилетието на агонизиращата дългова криза от 2008-18 г. гръцкият БВП се сви с почти една четвърт.

Въпреки че Гърция е пострадала по-малко от коронавируса от европейските си съседи, регистрирайки само 305 смъртни случая до момента, строгото блокиране, наложено за шест седмици през пролетта, спря икономическата активност и нанесе удар на туристическия сезон. /БГНЕС

DW.COM