Балкани, Свят

Демонстранти блокираха държавната телевизия поради участие на Вучич

Стотици демонстранти блокираха централния вход на сръбската държавна телевизия /РТС/, където президентът Александър Вучич снощи участва в поредното си интервю.

Протестът бе организиран от движението “1 от 5 милиона”. Пред РТС бяха изпратени спецчасти на полицията, включително и представители на тайната полиция, облечени в цивилни дрехи, съобщава в. “Данас”. Вучич влезе през задния вход на РТС. Още в самото начало на предаването Вучич нарече протестиращите “мафиоти”. Според него “полицията бие само във Франция и Великобритания, но не и в Сърбия”. “Това е чист фашизъм…Всичко това е незаконно. Аз незнам какво може да се роди в тези болни глави”, каза още Вучич.

На снимката: Александър Вучич

Протестиращите пред телевизията скандираха: “РТС тероризира”, “Защо разпространявате лъжи”, “Защо разделяте хората”.

Сред протестиращите бе и лидерът на “Двери” Бошко Обрадович. “Вучич е най-големият страхливец в историята на Сърбия. Той се страхува да се изправи пред очите на три студентки, които искат да му зададат няколко въпроса, и които РТС никога няма да му зададе в ефир”, каза Обрадович и добави: Ние сме нормални хора. Ние не искаме нито да се бием, нито да обиждаме когото и да било.

Много бързо пред сградата се събраха и двадесетина привърженици на Вучич, които скандираха: “Ацо сърбине”, “Бошко ти си педал”, “Джилас е крадец”.

Интервюто на Вучич продължи над час и половина, и в него той десетки пъти нарече опозиционните лидери “мафиоти, лъжци и крадци”. Водещата услужливо мълчеше и оставаше Вучич да говори, без да го прекъсва. “На тях им е трудно да се борят с мен, защото съвестта ми е чиста. Те може само да ме убият. Аз съм умен човек и мога да направя точен анализ. Аз нямам нито събота, нито неделя, а за тях “Добро утро” е на обяд. А, вие /водещата, бел.ред/ не се страхувайте. Аз съм тук,” каза още Вучич. /БГНЕС

DW.COM