Международна, Свят

До 2025 г. 25% от продадените коли в Китай ще бъдат електромобили

Китай трябва да приеме план, според който до 2025 г. една четвърт от всички продадени коли в Поднебесната империя ще бъдат електромобили, съобщи министерство на промишлеността.


Проект на плана за развитието на сектора на „новото енергийно превозно средство“ – който включва хибриди и изцяло електрически превозни средства – идва след като правителството оттегли субсидиите за производителите на автомобили по-рано тази година.
Китай е най-големият пазар за превозни средства на нова енергия в света, но продажбите на електродвигатели паднаха с 34% на годишна база през септември, сочат данни на Китайската асоциация на автомобилните производители (КAAП).
В проектопредложението на Министерството на индустрията и информационните технологии се казва, че Китай трябва да се стреми да гарантира, че едно от четири от всички продадени през 2025 г. превозни средства са хибриди или изцяло електрически превозни средства.
Мерките отчасти са, за да се гарантира, че страната ще изпълни своите цели за борба със замърсяването на въздуха и да намали зависимостта на Пекин от вноса на петрол.
Китай също така ще продължи да развива технологиите за акумулаторни батерии на електрически превозни средства, да подобри инфраструктурата за превозни средства с водородни горивни клетки и автомобили без шофьор, гласи проектът.
Проектопредложението, което включва насоки за развитието на новия сектор на превозни средства с нови енергийни източници от 2021 до 2035 г., е отворено за обществена обратна връзка до 9 декември.
Предишна държавна цел, заложена през 2017 г., изискваше 20% от продадените автомобили да бъдат електрически превозни средства до 2020 г., но проектът, публикуван във вторник, не дава информация дали Китай е на път да постигне тази си цел.
Подхранван от нарастващите доходи и стимули за продажбите на правителството, Китай е златната гъска, на която световната автомобилна индустрия залага бъдещето си. /БГНЕС

DW.COM