Международна, Свят

Еврозоната приключва годината с мрачен поглед към следващата

Икономиката на еврозоната остава близо до застой през декември, като продължение на най-лошото тримесечно представяне от 2013 г., показва обстойно проучване на компанията IHS Markit.

„Икономиката в еврозоната приключва 2019 г., изпаднала в най-лошия период от 2013 г. насам, като предприятията се борят срещу сътресенията от почти застоялото търсене и мрачните перспективи за предстоящата година“, казва Крис Уилямсън, главен икономист на компанията.

Прогнозата се вписва в мрачните перспективи, прогнозирани и от Европейската централна банка, която понижи растежа в еврозоната за следващата година до слабите 1,1%.

„Декемврийското неразположение отново е водено от производството, което намалява с най-бързи темпове от октомври 2012 г.“, се казва в доклада.

Бизнес активността спада за четвърти пореден месец в Германия, където икономиката е дестабилизирана от търговската война между САЩ и Китай и намаляващото търсене на автомобили.

Франция превъзхожда Германия, въпреки че проучването показва, че в края на годината растежът е по-нисък.

Френската икономика, въпреки вълната от антиправителствени стачки, „предоставя ключова подкрепа за растежа на еврозоната“, добави Уилямсън.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер обаче заяви, че очаква икономиката на страната му да нарасне с едва 1,3% през тази година, което е по-малко от предишната прогноза от 1,4%.

Това привежда прогнозите на френското правителство в съответствие с прогнозите за растеж както от Банката на Франция, така и от националното статистическо бюро „Insee“. /БГНЕС и АФП

DW.COM