COVID-19, Международна, Свят

Европа стартира биологична програма за защита

Европейската комисия обяви, че стартира европейска програма за биологична защита за борба с пандемията и други потенциални биологични заплахи. Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя говори онлайн на Световния икономически форум в Давос.

„Ние стартираме в ЕС програма за биологична защита, която ще работи постоянно, осигурявайки подготовка за бъдещи пандемии и други заплахи от биологичен характер. Програмата ще има постоянно финансиране, за да няма необходимост от пренасочване на финансиране от други направления“, каза Фон дер Лайен.

Тя подчерта, че програмата ще се осъществява в тясно сътрудничество с водещите фармацевтични компании.

Западните фармацевтични компании, произвеждащи ваксини, които са получили крупни инвестиции от Европейския съюз, трябва изцяло да изпълнят своите ангажименти за доставка към ЕС. Това заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.
„Европа е инвестирала милиарди, за да разработи първите ваксини. Сега компаниите трябва да изпълнят своите ангажименти“, каза тя.
В момента в ЕС бушува скандал, свързан с големите съкращения на доставките на ваксината на Pfizer, която е сертифицирана в ЕС. Допълнително масло в огъня наля изпреварващата информация от AstraZeneca, която заяви, че доставките на нейната ваксина през първото тримесечие на 2021 г. ще бъдат съкратени с 60%. Самата ваксина на британско-шведската компания предстои да бъде одобрена от ЕС тази седмица.
ЕК поиска обяснение от компаниите, а също така обяви намерението си да контролира всички доставки за чужбина на ваксини, произведени в заводите в ЕС. /ТАСС

DW.COM