Международна, Свят

Европа с нови ограничения след 30 милиона заразени с COVID 19 в света

Европа се готви за нови широки ограничения за спиране на коронавируса, след като заразените в световен мащаб достигнаха 30 милиона, а Световната здравна организация предупреди за “тревожни темпове на разпространение на вируса”.

Великобритания ограничава публичните събирания, а Франция се готви да въведе нови строги мерки в големите градове. Понастоящем над 943 000 души са починали от коронавируса от началото на пандемията. В Европа жертвите са над 200 000.

Регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клюге заяви, че скокът на броя на заразените, наблюдавано този месец, “трябва да послужи като сигнал за събуждане”, след като континентът регистрира 54 000 инфекции за един ден миналата седмица – нов антирекорд.

“Въпреки че цифрите отразяват по-мащабното тестване, те бележат тревожни темпове на разпространение на вируса в Европа,” каза Клуге по време на онлайн пресконференция от Копенхаген.

Пациенти и лекари призовават за повече изследвания на средносрочните и дългосрочните ефекти на новия коронавирус, SARS-CoV-2, който е разболял повече от 30 милиона души по целия свят и е убил най-малко 943 000, според данни на университета Джонс Хопкинс.

Повече от половината пациенти и медицински персонал след възстановяване от коронавируса са страдали от постоянна умора в резултат на първоначалното заболяване, според ново проучване, проведено в Северна Ирландия.

В речта си днес регионалният директор на СЗО Ханс Клюге заяви, че само през миналата седмица на стария континент са регистрирани над 300 000 нови инфекции.

“Пред нас се очертава много сериозна ситуация”, каза той.

Някои европейски държави, включително Обединеното кралство и Франция, са регистрирали най-високите си нива на ежедневно заразяване от месеци.

Капацитетът за тестване се е увеличил в цяла Европа от началото на пандемията, което означава, че сега е по-вероятно случаите да бъдат идентифицирани и регистрирани.

Клуге заяви, че новите цифри показват и “тревожни темпове на бързо разпространение на вируса в целия регион”.

Броят на хоспитализираните и смъртните случаи за първи път бележат такъв висок ръст, каза той.

Докато по-младите хора – които са по-малко склонни да бъдат сериозно засегнати, ако са заразени – понастоящем съставляват най-големия дял от новорегистрираните случаи на коронавирус, има опасения от много повече случаи на усложнения сред тази възрастова група, ако вирусът се разпространи паралелно и в по-уязвими групи.

Според СЗО има пет милиона потвърдени случая и над 228 000 смъртни случая в цяла Европа от началото на пандемията.

Клюге предупреди, че мерките за блокиране, въведени през пролетта и началото на лятото, са дали ясни резултати.

“През юни случаите достигнаха рекордно ниски нива”, каза той. “Броят на новите заразени септември обаче трябва да са сигнал за събуждане за всички нас”.

Той подчерта, че знанията за най-добрите начини за овладяване на вируса са се подобрили от началото на пандемията в Европа.

“И преди сме се борили с него и можем да му отвърнем отново”, каза той.

По-рано тази седмица Клюге предупреди, че Европа трябва да се подготви за увеличаване на броя на смъртните случаи от коронавирус през октомври и ноември, като предупреди: “Ще стане много, много по-трудно”.

Междувременно Франция регистрира 10 593 случая на новозаразени през последното денонощие – най-високият дневен брой от началото на пандемията.

Здравният министър Оливие Веран призна, че коронавирусът “отново е много активен”. Лион и Ница – два от най-големите градове на Франция, получиха срок до събота, за да предложат нови мерки за борба с огнищата на коронавирус там.

Веран и министър-председателят Жан Кастекс са сред няколкото министри, изправени пред съдебни искове за справяне с кризата.

Други страни очертаха тази седмица свои собствени скокове:

След като Испания регистрира 239 нови смъртни случая от коронавирус за денонощие през тази седмица се установи, че много от новите заразени живеят в столицата Мадрид, където властите планират да обявят нови мерки за блокиране.

Чешката република за първи път съобщи за над 2000 ежедневни случая. Премиерът на страната призова хората да следват правилата, за да предотвратят експоненциално нарастване на инфекциите

Случаите достигнаха и нов ежедневен връх в Холандия, като се очаква правителството да обяви скоро нови строги мерки срещу коронавируса./БГНЕС

DW.COM