COVID-19, Международна, Свят

ЕК иска разяснение от AstraZeneca за намалените доставки на ваксина

Европейската комисия ще се срещне днес с ръководството на AstraZeneca, за да потърси допълнителни разяснения за неочакваното намаляване на доставките на ваксини за ЕС, съобщи “Гардиън”.

Миналата седмица фармацевтичната компания, която разработва своя продукт съвместно с Оксфордския университет, заяви, че не може да изпълни договорените количества доставки до края на март. Пред агенция Ройтерс като представител на ЕС заяви, че става въпрос за 60% намаление до 31 милиона дози.

Англо-шведският производител на лекарства е получил авансово плащане в размер на 336 млн. евро от ЕС, за да си осигури необходимите дози, като се очаква парите да се използват най-вече за разширяване на производствения капацитет.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис е изпратила писмо до ръководството на компанията, в което настоява за допълнителни разяснения във връзка с обявеното съкращаване на доставките на ваксини за ЕС.

Това няма да промени плановете на ЕС до лятото да постигне ваксиниране на 70 % от населението на блока, заяви говорителят на ЕК Ерик Мамер.

БГНЕС припомня, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ЕС ще накара фармацевтичните компании да спазват договорите, които са сключили за доставка на ваксини срещу COVID-19.

„Планираме да накараме фармацевтичните компании да спазват договорите, които са подписали …, като използваме законовите средства, с които разполагаме“, каза Мишел за радио „Европа 1“.

Той не уточни, какви биха били възможните санкции, но заяви, че ЕС ще настоява за прозрачност във връзка с причините за закъсненията. Мишел подчерта, че след първите предупреждения на „Pfizer“ за закъснения от няколко седмици, ЕС е заел твърда позиция и е успял да намали тези забавяния. /БГНЕС

DW.COM