Международна, Свят

ЕК предупреди за риск от тероризъм с дронове

Терористите могат да използват дроновете за терористични атаки, предупреди еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг в интервю за германския в. „Велт ам Зонтаг“.

По думите му мишени на безпилотниците могат да станат европейските градове и техните жители.

„Дроновете са по-мощни и напреднали и следователно по-привлекателни за законна употреба, но и за враждебни действия”, подчерта каза Кинг. Той каза, че Еврокомисията подкрепя усилията на страните членки на ЕС и съюзът създава мрежа за обмен на информация, увеличаване на международната ангажираност и финансовото осигуряване за проекти срещу заплаха от дронове.

Вестникът публикува сценарий на френската антитерористична агенция, според който дроновете могат да хвърлят биологични отрови на футболни игрища. Според „Велт ам Зонтаг“, френският координационен отдел представи секретен доклад миналия декември за опасността от подобно терористично нападение.

Дроновете се използват за военни цели от 60-те години на миналия век и играят ключова роля в конфликтите от началото на войната в Залива през 1991 г.

САЩ и Израел доминират на пазара за военни дронове, докато Китай е начело на безпилотници за гражданска употреба. /БГНЕС

DW.COM