Международна, Свят

ЕК с проект за санкции за нарушаване правата на човека

Европейският съюз направи още една стъпка към възможността за въвеждане на режим на санкции, подобен на „списъка на Магнитски“. Европейската комисия одобри предложение за санкционен режим за нарушения на правата на човека по света. Това обяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович на пресконференция в Брюксел, съобщава „Дойче Веле“.

„Ако новият режим на глобални санкции на ЕС за нарушения на правата на човека влезе в сила, той ще осигури на ЕС по-голяма гъвкавост при наказателното преследване на виновните за сериозни нарушения и нарушения на човешките права по целия свят, където и да се случат и който и да е отговорен за това”, каза Шефчович.

Той поясни, че санкциите на ЕС ще бъдат въведени под формата на забрана за влизане в ЕС и замразяване на активи на територията на съюза. Според Шефчович предложението предвижда Европейската комисия да наблюдава спазването на забраната за влизане. Ако бъде приета, тази инициатива ще бъде безпрецедентна стъпка, тъй като националните правителства регулират влизането на територията на държави-членки на ЕС.

Сега това предложение ще бъде разгледано от Съвета на ЕС. Само той има правомощието да приеме нов режим на санкции под формата на регламент на ЕС, който изисква съгласието на всичките му 27 държави-членки. Споразумението за такъв режим на санкции все още не е въвеждане на санкции, а само създава правна рамка за това. Следващата стъпка ще бъде включването на конкретни лица в санкционния списък. Това ще изисква ново единодушно решение на Съвета на ЕС.

Припомняме, че през 2012 г. САЩ се съгласиха и приеха „списък на Магнитски“ с имената на руски служители, замесени според Вашингтон в смъртта на Сергей Магнитски, бивш одитор на инвестиционния фонд Hermitage Capital. От няколко години в ЕС има призиви за разработване на подобен механизъм.

Още през декември 2018 г. Съветът на ЕС даде зелена светлина за разработване на режим на санкции за нарушения на правата на човека. Шефчович обаче не споменава името на Магнитски. Въпреки факта, че например в Европейския парламент има много, които биха искали да назоват новия режим в памет на руския одитор, има и много противници на това. Последните аргументират позицията си с нежеланието си да ограничават ефекта на санкционния режим върху всяка държава или регион. /БГНЕС

DW.COM