Международна, Свят

Ердоган: Турция гради нов финансов център

Финансовият свят беше разтърсен през 2008 г. Името на чисто новото земетресение беше явление, възникнало през 90-те години на миналия век, което нараства експоненциално в началото на новия век и експлодира през 2008 г. с ефект на пренасяне по целия свят. След повече от десетилетие страните по света, включително Турция, все още обмислят нови финансови и икономически структури, за да избегнат подобна криза. Във връзка с това „Турция демонстрира, че е способна да стане участник в тази променяща се финансова игра.“, заяви в президентът Реджеп Таийп Ердоган.

В обръщение по време на финансова конференция в Истанбул президентът заяви: “Редица държави работят за създаването на нови финансови и икономически структури в свят, затънал в икономическа рецесия”, позовавайки се на плана на Турция за развитие на нови финансови структури и инструменти.

Сигналите за възникваща тенденция на преструктуриране в световната икономика представляват възможност за превъзходство на Турция, тъй като страната преследва собствена програма за икономически реформи.

“Финансовата криза през 2008 г. разбули факта, че настоящата система е неустойчива, но тя остава непокътната, дори не е поставена под въпрос. Днес светът е заобиколен от нов страх от икономическа рецесия”, каза Ердоган. “Интервенциите, които създадоха впечатлението, че кризата е преодоляна, вече не се справят ефективно.”, заяви той.

Президентът на Турция подчерта, че в рамките на дневния ред за диверсифициране на алтернативните финансови инструменти и превръщането на Турция в глобален играч във финансите проектът на Истанбулския финансов център (IFC) ще бъде открит през 2022 година.

“Вярвам, че той ще бъде регионален център за привличане на финасови средства от ислямските държави и финансови технологии”, добави той.

Проектът за Истанбулския финансов център, който стартира през 2009 г. и в момента се разработва в истанбулския квартал Аташехир цели да бъде един от големите финансови центрове в света. Този забележителен правителствен проект има за цел да изгради финансов център, който ще е по-голям от съществуващите в Ню Йорк, Лондон и Дубай, а също така цели да превърне Истанбул в център на финансите в международен план./БГНЕС

DW.COM