Балкани, Свят

Ердоган: Турция не се отказва от ракетната сделка с Русия

Турция няма да се откаже от сделката за ракетите С-400 от Русия. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган и добави, че турската страна обмисля закупуването и на ракетната система С-500.

„Ние приключихме с въпроса за С-400, подписахме сделка с руснаците и ще започнем съвместно производство. По-късно можем да работим и по С-500”, заяви той.
В интервю за „Канал 24“ Ердоган каза, че САЩ не трябва да се опитват да дисциплинират Турция чрез търговски мерки, тъй като Турция има приготвени свои мерки.
„Направено е, не можем да се върнем. Това няма да бъде етично и ще бъде неморално”, заяви Ердоган.
Той каза, че Турция все още би искала да купи ракетната система „Патриот“ от САЩ, но само при подходящи условия и добави, че Анкара обмисля закупуването на ракетната система С-500 от Москва на по-късен етап.
Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви по-рано днес, че турските съюзници не трябва да се намесват при закупуването на оръжия от страни, които не са членки на НАТО.
САЩ предупредиха вече предупредиха Турция, че могат да отменят преференциите, които Анкара ползва в двустранната търговия. Ердоган нарече това решение „нездравословно” и грешно, добавяйки, че САЩ не трябва да дисциплинират Турция чрез търговски сделки. /БГНЕС

Bolshoi_teather

избор на редактора

Изящният Алхамбра в Гранада е най-посещаваното туристическо място днес в Испания. Дворецът се простира под заснежените върхове на Сиера Невада и е съвършен образец на мюсюлманската култура. Алхамбра, испанците го наричат Аламбра, е задължителна и препоръчително първa спирка на пътуването и опознаването на Андалусия. Всеки ден туристите в Гранада са хиляди.
София
3°
clear sky
humidity: 74%
wind: 1m/s SE
H 12 • L 11
15°
Sun
17°
Mon
12°
Tue
9°
Wed
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM