Балкани, Свят

ЕС започва преговори със Северна Македония и Албания

Държавите от Европейския съюз са постигнали политическо споразумение за започване на преговорите с Албания и Северна Македония за членство в Евросъюза. Това заяви в Туитър еврокомисарят по въпросите на разширяването Оливер Вархели.

„От все сърце поздравявам двете държави. Това [решение] изпраща силен сигнал към Западните Балкани: Вашето бъдеще е в ЕС“, се казва в съобщението.

Решението на ЕС е признание за успеха на Македония

Решението на Европейския съюз за начало на преговорите за членство със Северна Македония е признание за успехите на страната, заяви министър-председателят Оливер Спасовски.
По време на пресконференция той подчерта, че добрата новина за започване на преговорите за членство в Европейския съюз е дошла „в изключително тежък момент за нашата държава, за Европа и за целия свят“. Това е признание за успехите, които политическите институции и гражданите на държавата са постигнали досега.
Спасовски подчерта тежките реформи, които държавата е трябвало да реализира – в областта на правосъдието, на съдебната система, в разузнавателните служби и в борбата срещу организираната престъпност.
Вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи допълни, че от днес Северна Македония влиза „в последната фаза за сбъдване на мечтата за членство в ЕС“.
Решението не е подарък или чисто политическо решение, а признание за реалния напредък на страната и успеха при създаването на добросъседски отношения. Османи заяви, че гражданите на Северна Македония ще работят за това, колкото е възможно по-скоро да приключат преговорите и страната да стане пълноправен член на ЕС.
В пресконференцията взе участие и министърът на външните работи Никола Димитров, който заяви, че от днес Македония започва следващата заслужена фаза в своя европейски път.
Той съобщи, че веднага, след като ЕК изработи преговорната рамка, ще се проведе междуправителствена конференция, с която на практика ще бъде поставено и началото на преговорния процес.

2020 г. се превръща в решаваща за бъдещето на Македония

В рамките само на един месец РС Македония изпълни стратегическите си цели, които ще гарантират нейната независимост и стабилност. Страната стана пълноправен член на НАТО и получи покана за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Това стана благодарение на промяната, която бе извършена през 2017 г. и свалянето на авторитарния режим на Никола Груевски.
Договорът от 1-ви август 2017 г. за приятелство и добросъседство с България отвори пътя за деблокирането на евроатлантическата интеграция на РС Македония.

Албания ще успее

В своята страница във Фейсбук министър-председателят на Албания Еди Рама съобщи че е взето решение за начало на преговорите за членство в ЕС.
„Ще успеем!“, написа той.
Лидерът на опозиционната Демократическа партия Люлзим Баша приветства днешното решение и подчерта: „сега всичко е в наши ръце“.
„Колкото по-бързо изпълним задълженията си, толкова по-скоро ще осъществим мечтата на албанците“, каза Баша.

Европа приветства началото на преговорите

„Добра новина в тези мрачни времена“ – така оцени решението за начало на преговорите държавният министър по европейските въпроси Михаел Рот. Той заяви, че най-после е дадена зелена светлина за начало на преговорите с „нашите приятели от Северна Македония и Албания“, която е напълно заслужена.
Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли поздрави страните за взетото решение за начало на преговорите и подчерта, че Европарламентът винаги е подкрепял европейското бъдеще на Западните Балкани.
„Сега повече от всякога имаме нужда от силни връзки със съседите си“, заяви той. /БГНЕС

DW.COM